Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Zorbing – bláznivá zábava

15.02.2009

Hledáte originální dárek pro své blízké? Nevíte co darovat své drahé polovičce či kamarádovi? Jestliže má sportovního ducha a nevyhýbá se novým věcem, nebojte se zaexperimentovat a kupte kurz zorbingu – darujete tak zážitek na celý život!

A co to vlastně ten zorbing je? Jde o lehce extrémní a adrenalinový sport, který vymysleli v roce 2000 dva Novozélanďané Andrew Akers a Dwan Van den Sluise. Autoři se údajně nechali inspirovat slavnou skicou muže s rozpaženýma rukama od Leonarda da Vinciho. Princip zorbingu spočívá v tom, že do nafouknuté plastové koule, která má v průměru 3,2 metru je nainstalována pomocí tisíců lanek ještě jedna koule menší, do níž se vejdou maximálně dva lidé. Jako vchod slouží dva tunely - každý na jedné straně. Lidé jsou pak v takovéto kouli neřízeně spuštěni dolů ze svahu. Nemyslete si, že jde o nějak příkrý svah - dlouhý bývá maximálně 200 metrů se sklonem okolo 20°.

Koule je většinou průhledná vyrobena ze speciálního materiálu TPU nebo PVC a váží 60 až 90 kg. Během tohoto adrenalinového zážitku jste v kouli připoutáni do speciálních polstrovaných postrojů vícebodovým systémem popruhů. Současně mohou zorbovat až dva účastníci (zorbonauti), kteří jsou v kouli upoutání proti sobě. Rychlost spuštěné koule může dosahovat až 50 km/h, o bezpečné zastavení se následně postará protisvah.


Autor: Josh Berglund

Původně se zorbovalo pouze na travnatých kopcích, dnes už však i toto adrenalinové dobrodružství prošlo mnoha inovacemi, proto je možné vyzkoušet zorbing na sněhu či dokonce na vodě. Pro Aguazorbing je typické to, že se do vnitřní koule přidá trocha vody a zorbonaut si tak bude připadat doslova jako ve velké pračce. Člověk navíc v kouli není pevně připoután a pokouší se v zorbu pohybovat po vodní hladině.

Účastník tak vlastní silou rozpohybuje celou kouli a může v ní překonávat i takové překážky jako jsou jezy nebo splavy. Snahou je imitovat chůzi po hladině, což opravdu není zrovna lehké, proto se přitom dobře pobavíte. Především v letním období se jedná o jedinečnou příležitost zadovádět si na hladině rybníku či jezera. Koule je vybavena vodotěsným zipem, který se za člověkem zavře a koule se napustí vzduchem potřebným pro cca 20 minut dovádění. Aquazorbing byl vymyšlen v Asii v roce 2006 a do České republiky se poprvé dostal v roce 2008.

Tento „sport“ nebo spíše druh zábavy se stal velmi oblíbeným hlavně mezi mladými lidmi. Je to obrovský zdroj zábavy, smíchu i adrenalinu. Jedním z hlavních důvodů, proč si někteří lidé tuto zábavu odepřou, bývá jejich strach z nevolnosti. Mnoho lidí má obavy, že se jim během kutálení v kouli udělá špatně a zůstanou jim pak jen nepříjemné zážitky. Jde o přirozenou obavu, která je však vyvracena tvrzením, že žádnému ze 100 tisíc lidí, kteří zorbing již vyzkoušeli, se nevolno neudělalo. Zorb se jednou za 10 metrů otočí o 360°, což není až tak neúnosné. Během jízdy se nemusíte obávat ani poranění, koule díky své důmyslné konstrukci odráží všechny případné nárazy.

Z hlediska bezpečnosti musí zájemce o zorbing splňovat jisté limity, jako je výška nad 150 cm a váha maximálně 95 kg. Každý provozovatel může mít odlišné limity, je třeba se o nich proto konkrétně informovat. Tato aktivita se samozřejmě nedoporučuje těhotným ženám, epileptikům, kardiakům a lidem s nadváhou. Pokud máte zájem zorbing vyzkoušet a nebylo vám ještě 18 let, musíte mít povolení vašeho zákonného zástupce. Každý účastník před jízdou musí podepsat prohlášení o svém zdravotním stavu.

Jak se na takovou akci obléct? Hlavně ať se cítíte pohodlně, doporučuje se sportovní oblečení. Dámy by měly zapomenout na sukně a nejen ony pak také odložit všechny ostré předměty, jako jsou šperky, hodinky, řetízky a před nástupem do zorbu se vyzout. Pokud chcete mít na zorbing památku ve formě fotografie nebo filmu, dejte fotoaparáty svým kamarádům, kteří vám jízdu jistě rádi zdokumentují. Filmovat a fotit se během jízdy uvnitř koule se nedoporučuje, kdyby vám přístroj náhodou vypadl z rukou, mohl by vás během kutálení zranit.

Dnes na možnosti zorbingu narazíte téměř v celé České republice a jeho výhodou je hlavně jeho celoroční využití. Jízdy probíhají téměř za každého počasí, výjimkou jsou pouze stavy, které by ohrožovaly bezpečnost účastníků – tím je třeba silný vítr, prudký trvalý déšť nebo podmáčená dráha.

A na kolik vás tato zábava přijde? Ceny jsou pohyblivé, každá agentura si účtuje jinou sumu. Někde zaplatíte za 1 jízdu 500 Kč, jinde třeba 700Kč. Dvě osoby pak jízda vyjde většinou na 1000 Kč. Ale alespoň jednou bychom to zkusit mohli, vždyť žijeme přece jenom jednou!

Autor: Jana Přibylová

Článek byl zobrazen 5543 krát.

Diskuze k: Zorbing – bláznivá zábava

V tomto tématu zatím nejsou žádné příspěvky

Vstoupit do diskuze

 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

TOPlist
 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.