Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Výběr kola

25.07.2010

Před každým výběrem kola je určitě dobré nejprve si ujasnit, co od kola vlastně očekáváme, jak často jej chceme používat, v jakém terénu a také kolik za něj chceme utratit peněz. Jinak samozřejmě při výběru uvažuje začínající cyklista, jenž se nejčastěji rozhoduje mezi základními kategoriemi kol, a jiné požadavky má jezdec, který se chce s novým kolem posunout o krok dál a již hledá stroj s konkrétním zaměřením. Základní dělení tedy soustřeďme na kola horská, silniční a krosová.

Horské kolo (MTB)

Horská kola jsou samozřejmě nejvyhledávanější a logicky i nejpočetnější kategorií. Největší výhodou horského kola v klasické podobě je jeho univerzalita. Bez problémů umožňuje jízdu po silnici i v terénu. Pokud si chceme pořídit domů jedno kolo, s největší pravděpodobností bude ideální volbou horské.

Základem horského kola je tuhý, ve většině případů duralový rám a funkční odpružená vidlice se zdvihem 80 milimetrů a více. Ačkoliv kolo s pevným rámem a odpruženou vidlicí za cenu dvacet tisíc nemůžeme zdaleka označit jako závodní, jedná se už o kvalitnější materiál často použitelný i na vyloženě sportovní jízdu, případně i na MTB maratóny.

 

Samostatnou skupinou jsou celoodpružená kola, která získávají i u jezdců cross-country stále větší oblibu. Pokud ale máte v plánu dát za kolo patnáct tisíc, rozhodně bude lepší volbou kolo s pevným rámem. Odpružený rám u vyloženě levných kol bude vykompenzován méně kvalitními díly, taková volba by byla sice na pohled efektní, ale z hlediska jízdních vlastností chybná. Kvalitní lehké celoodpružené kolo je každopádně přínosem, musí se ale počítat mimo jiné s jeho větší údržbou, kterou vyžadují čepy, tlumič a podobně. Na normální ježdění krajinou stačí zdvihy kolem sto milimetrů. Pokud chcete na kole v přírodě více dovádět a posunovat své hranice, rozhodně sáhněte po kole s většími zdvihy a s odolnějším rámem.

Univerzalitu zajistí celoodpružená kola kategorií All-Mountain nebo Enduro. Na nich můžete díky přijatelné hmotnosti normálně jezdit a přitom vydrží i drsnější zacházení. Freeridová kola jsou ještě o kus dál a na kopec se s nimi budete škrábat dost těžko. Dolů to ale bude stát za to. Zdvihy pružících jednotek přes 150 milimetrů vykonají své. Za vyloženě jednoúčelové lze označit sjezdové speciály určené jen a pouze na jízdu z kopce v náročném terénu. Stále větší oblibu ale získávají také kola pro mladé jezdce na „pouliční řádění“. Ta se zpravidla vyznačují jednodušším osazením, hodně bytelným skvěle ovladatelným rámem a přijatelnou cenou.

Krosové kolo

Krosová kola jsou hodně univerzální, jedná se o jakési zkřížení horského a silničního kola. Rám svou geometrií připomíná MTB, jsou ale použity užší pláště s méně hrubým vzorkem. Krosové kolo je proto vhodné na silnici i do méně náročného terénu, tedy na polní a lesní cesty a podobně. Z toho důvodu je často vyhledáváno cykloturisty, kteří nepotřebují do drsného terénu a pohybují se převážně po méně kvalitních asfaltových silnicích či v lehce sjízdném terénu. Od krosů není daleko k trekingům. Ty nabízejí navíc už v základu blatníky, osvětlení, často i nosič nebo stojánek.

 

Silniční a fitness kolo

Silniční kolo je většinou rychlé, lehké, elegantní, schází mu ale univerzalita. Doporučujeme si jej koupit pouze za předpokladu, že budete jezdit jen po kvalitním asfaltu a pokud jste si stoprocentně jisti, že jakýkoliv terén budete ochotni oželet. Pokud ano, silniční kolo vás uspokojí svou ochotou zrychlovat a rovněž rychle najetými kilometry. Rychlost silničního kola je oproti kolu horskému s hrubými plášti logicky nesrovnatelná. Silniční kolo ale není zdaleka určené jen pro závodníky. V poslední době získávají stále větší oblibu kola fitness. Jedná se o rychlá silniční kola s úzkými plášti, ovšem s rovnými řídítky a většinou s trojpřevodníkem. Jejich hmotnost i rychlost je srovnatelná s klasickými silničními koly, posed ale nabízejí pohodlnější, podobný MTB. V současnosti už i levnější silniční kolo nabídne kvalitní lehký rám a většinou i karbonovou přední vidlici či kombinované brzdové páky s řazením.

Kvalita se vyplatí

Bylo by chybou se domnívat, že dražší kolo rovná se méně údržby. Naopak! Drahé kolo je často lehké, konstruované na závodní použití. Úbytek materiálu zajistí jezdci lepší akceleraci a skvělou ovladatelnost, zároveň ale v mnoha případech i větší náchylnost na poškození. Kvalitnější kolo často znamená složitější technologie jako například hydraulické brzdy, olejem tlumené odpružené vidlice a podobně. Takové kolo sice umožní lepší výkon, se servisem je ale nutné počítat. Pokud si můžete dovolit dát za kolo třicet, padesát, osmdesát tisíc, neváhejte a učiňte tak. Rozhodně kvalitativní posun mezi jednotlivými třídami kol poznáte. A pokud si říkáte, že na vaše občasné vyjetí stačí kolo za pár korun, jste na omylu. Právě v případě, že nejezdíte často, tak byste si měli alespoň tu občasnou vyjížďku vychutnat na funkčním kvalitním kole, s jehož hmotností nebude váš netrénovaný organizmus příliš zápolit.

Bike Centrum

Prodejna Bike Centrum fungující od roku 2003 a od roku 2006 působící i jako internetový obchod se sídlem v Hulíně Vám samozřejmě nabízí veškerý komfort při výběru kola. V objektu prodejny se vyřizují objednávky z internetového obchodu a také zde najdete řadu proškolených odborníků zákaznického servisu, kteří jsou Vám k dispozici nejen při výběru kola a jeho příslušenství.

Pokud jste z okolí Hulína, můžete si na prodejně zboží objednané na internetu vyzvednout případně prohlédnout i vyzkoušet. V případě, že jakékoliv zboží není skladem, včas zajistíme objednání a doručení v nejkratším možném termínu.

Přes 2000 produktů máme na skladě a jsou připraveny k okamžitému odběru. Po celé České republice Vám objednané zboží doručíme již od 24 hodin.

Při koupi nového kola na prodejně zdarma montujeme veškeré doplňky dle výběru zákazníka a to většinou na počkání. Dále získáváte 2 servisní prohlídky zdarma. 1. prohlídka po měsíci až dvou provozu. 2. prohlídka po sezoně podzim-zima 2010. Při koupi kola, je možno vyzkoušet a projet více modelů kol před prodejnou.

Nabízíme veškeré cyklistické doplňky - helmy (Ked, Kellys, Selev..) chrániče, osvětlení, pumpy, duše, pláště, batohy, brýle, pánské, dámské a dětské dresy (Rogelli, Moira, Etape..) rukavice, ponožky, thermo prádlo (Moira..), výživu.

Široký výběr in-line i zimních bruslí - Bauer, Nike, Tempish, Botas. Dále pak skateboardy, šipky, floorballová výbava, sálová obuv, kopačky, tretry..

Jsme autorizovaní prodejci kol zn. Kellys,  Dema, CTM, Rock Machine, Acstar, Pells a Ked Bike.

- PR čánek -

Bike Centrum
nám. Míru 114
(vedle NWT computer)                       
768 24 Hulín
www.bike-centrum.cz

Petr Štěrbík
administrator e-shop, fakturace
GSM: +420 604 281 714
e-mail: info@bike-centrum.cz
e-mail: sterbik@bike-centrum.cz

Článek byl zobrazen 3604 krát.

Diskuze k: Výběr kola
(Počet příspěvků: 1, poslední: 24 | 13:28:00.08.2010 | )

24.08.2010 13:28:00 Nejpočetnější kategorie [Host]

Vstoupit do diskuze

 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

TOPlist
 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.