Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Turistické batohy

16.08.2015

Žádný milovník turistiky se na svých cestách neobejde bez kvalitního turistického batohu. Nejde o to, jestli se chystáte na krátký vandr, delší horský trek, nebo jen sháníte pohodlný batoh pro denní používání – vždy vám musí batoh dokonale sedět, jinak na sebe bolest zad nenechá dlouho čekat. Na co se tedy při výběru správného turistického batohu zaměřit?

Nákup turistického batohu není radno uspěchat, protože to, jak pečliví budete při jeho výběru, se odrazí na tom, jak pohodlný bude váš výlet a jaké si z něj odnesete zážitky. Abyste nevzpomínali jen na otlačená ramena a bolavá záda, je třeba zvolit batoh přesně na míru. Někdy se však také stává, že si lidé sice vyberou kvalitní batoh, ale neumí jej upravit tak, aby vyhovoval jejich potřebám a poskytoval dostatečný komfort. Při výběru batohu se zaměřte především na to, aby splňoval určité parametry, jako je pevnost nosné konstrukce, dobré odvětrávání, nepromokavost a možnost rozšíření. Dále je třeba si ujasnit, pro jaké účely batoh sháníte a co konkrétně od výrobku očekáváte. Obchody se sportovními potřebami a turistickým vybavením jsou v současné době plné nejrůznějších batohů různých velikostí, tvarů a barev. Stačí si jen vybrat. 

batoh Husky SALMON 35
Foto: batoh Husky SALMON 35

Účel batohu

Základem je vybrat si batoh podle toho, k jakému účelu nám má sloužit. Řada z nás by samozřejmě nejradši měla jeden batoh pro více účelů, ale v takovém případě je vždy třeba zvolit určitý kompromis. Na trhu v dnešní době najdeme mnoho variant tzv. víceúčelových modelů, vždy je však nutné zvážit, jestli nám jeho vlastnosti vyhovují a jestli splňuje naše požadavky. Kategorie turistických batohů se rozděluje do několika podkategorií. Turistické batohy jsou vlastně veškeré batohy určené pro outdoorové aktivity – do této skupiny tedy spadají batohy pro nenáročnou pěší turistiku i pro vícedenní treking, batohy expediční a horolezecké, batohy pro vodáckou turistiku, cykloturistiku, in-line bruslení, skateboarding, batohy na lyžování či snowboarding, transportní batohy a mnohé další.

Velikost batohu

Velmi důležitým faktorem u turistického batohu je jeho velikost, která je udávána v litrech. Objem batohu je třeba vybírat podle toho, na jak dlouhé akce či výlety chcete batoh využívat. Batoh by neměl být nikdy zbytečně velký, ale také by měl být schopen pojmout vše potřebné. Na jednodenní výlet stačí batoh od 30 do 50l, pro několikadenní pobyt v přírodě užijeme batoh s objemem od 60 do 80 litrů, do něhož se vejde také spacák či stan. Největší batohy s objemem přes 100 l jsou určeny pro dlouhé vícedenní náročné přechody s takzvanou plnou polní. Některé batohy mají navíc rozšířitelný prostor, u nich jsou pak u objemu uvedeny dvě hodnoty, např. 60 + 10l. Znamená to, že 60 litrů je velikost batohu bez použití nástavné kapsy, která má objem 10. Celková velikost takového batohu tak činí 70l. 

batoh Coleman AQUAMOVE X25
Foto: batoh Coleman AQUAMOVE X25

Hmotnost batohu

Dalším důležitým parametrem je také hmotnost batohu. Již samotný batoh totiž vytváří tzv. mrtvou váhu a ta je podstatná zejména u batohů, které jsou určeny pro vícedenní přechody. Není nic horšího, než když se máte sbalit například na 14 denní pobyt v přírodě a už samotný batoh představuje podstatnou zátěž. Naštěstí se v dnešní době vyrábějí tzv. ultralehké batohy, které mají zádům ulehčit. Zde je však třeba si uvědomit, že s velikostí batohu rostou také nároky na jeho nosnost – ultralehké turistické batohy tak v tomto ohledu nemusí vyhovovat. Jejich slabinou může být menší životnost. Navíc kvůli tomu, aby byla co nejvíce snížena jejich hmotnost, mívají zpravidla jen jednu nečleněnou kapsu a to nemusí každému vyhovovat.

Materiál batohu

Životnost každého turistického batohu je dána především kvalitou použitého materiálu. Kvalitní batohy jsou dnes vyráběny ze silných texturovaných tkanin, jako je Cortex, Cordura, Plastex či Urtex. Tyto materiály se od sebe příliš neliší, jsou pevné, odolné proti oděru i protržení. Jsou navíc opatřeny zátěrem, což je trvalá impregnace nanášená přímo na materiál v různě silných polyuretanových vrstvách, čímž vniká nepromokavá a vysoce ohebná povrchová úprava látky na bázi polyuretanu.  U menších batohů, kde se předpokládá menší namáhání, se používají spíše levnější druhy nylonů. 

Kromě materiálu je důležité také ušití batohů a zajištění švů. Právě švy a další spoje jsou nejčastější příčinou poškození turistického batohu. Kvalitní výrobky bývají sešity speciální pevnou nití, protržení švů tak nehrozí a výrobci si mohou dovolit poskytovat mnohaleté záruční doby. Absolutní nepromokavost by měly zajistit švy svařované, které nesmí chybět u batohů určených pro vodní turistiku. Z hlediska nepromokavosti batohu je důležitá také kvalita zátěrů. Nejkvalitnější jsou zátěry na bázi polyuretanu, ale používají se také zátěry na podkladě PVC či akrylátové. Nepromokavost batohu je možné zdokonalit také použitím obalu (pláštěnky) na batoh. Dno batohu by mělo být zesílené, nepropustné, omyvatelné, může být také pogumované a opatřené nožkami. Dále je třeba si u batohu zkontrolovat provedení zipů, možnost náhradního uzávěru, stahování, kvalitu přezek a případnou možnost jejich výměny.

Konstrukce, zádový a nosný systém batohu

Kvalitní zádový systém zaručuje pohodlné nošení batohu a slouží k přerozdělení hmotnosti nákladu na ramena a bedra, přičemž na bedrech by měla spočívat zátěž o něco větší. Pohodlné nošení je zajišťováno pomocí bederního pásu a nosnými ramenními popruhy. Veškeré popruhy musí dobře sedět, nesmí padat z ramen ani svírat krk. Turistické batohy musí být vybaveny vnitřní výztuhou, která může být vyjímatelná. Některé zádové systémy navíc umožňují vytvarování zádové plochy. Batohu by neměla chybět možnost tzv. balančních dotahů, které jej přitahují k ramenům a zajišťují tak jeho větší stabilitu. Zádový systém bývá fixní, nebo nastavitelný. Nastavitelný systém nám umožňuje posun místa uchycení nosných pásů, a tím změnu velikosti zad podle výšky člověka.

batoh Husky BOARDER
Foto: batoh Husky BOARDER

U turistického batohu je důležitý rovněž mechanismus odvětrání zad, který zvyšuje komfort během nošení. Moderní zádové systémy jsou konstruovány tak, aby zajistily maximální možné proudění vzduchu. Variant odvětrávání se nabízí hned několik – může být zajištěno pomocí prolisů, odehnutí batohu od zad atd. Na nosném systému je důležitá také šířka a výztuha popruhů, aby se nezařezávaly do ramen. Výztuhu tvoří tuhá pěna, která je potažená síťovinou či s hladkou potahovou látkou. Materiál užitý na zádový systém by měl být rychleschnoucí.

Řešení batohu

Větším turistickým batohům by nemělo chybět víko, které kryje vybavení batohu i při jeho maximálním naplnění. Mělo by být nastavitelné pomocí suchých zipů či přezek. Hlavní komora batohu může být rozdělena uzavíratelnou přepážkou, která většinou slouží pro ukládání spacáku apod. Vstup do hlavní komory je někdy kromě horního přístupu umožněn i čelním vstupem – nemusíte tak vybalovat celý batoh, abyste se dostali k předmětu uloženému vespod. Na batohu samozřejmě nesmí chybět kapsy – pevné i oddělitelné. Velmi praktické jsou kapsy na bederním pásu, na ramenním popruhu, vodotěsná kapsa na doklady či venkovní plochá kapsa na mapu. Hodí se rovněž síťové kapsy určené pro přenos vlhkého oblečení. Neměl by chybět ani prostor na klíče a další drobné předměty. Podle toho, k jakému účelu batoh vybíráme, bychom se měli zaměřit na možnost připnutí stanu, karimatek, turistických hůlek apod.

Ceny turistických batohů

Pořídit turistický batoh si můžete za pár stovek i za několik tisíc. Ceny se liší v závislosti na kvalitě provedení, značce, určení batohu, velikosti atd. Právě cena však bývá často hlavním určujícím faktorem při výběru batohu. Vždy se však vyplatí investovat do kvality, protože tato počáteční investice se vám vrátí v životnosti batohu. Správě vybraný a kvalitní turistický batoh vám při správné péči a dobrém zacházení může vydržet klidně celý život. Obecně však můžeme říci, že kvalitní batohy s obsahem okolo 30 litrů vás vyjdou na 800 až 2000 korun, s obsahem cca 50 litrů na 1000 až 2500 korun a batohy s objemem 80 litrů a více od 3000 korun výše v závislosti na jejich vybavení.

- jap -  

Další zajímavé články:
Údržba a praní outdoorových materiálů
Zábava zvaná swontubing
Jak vybrat lyže?
Kdo maže, ten jede, aneb jak správně namazat skluznici
Lyžařské desatero pro bezpečný pohyb na sjezdovkách

Článek byl zobrazen 15555 krát.

Diskuze k: Turistické batohy

V tomto tématu zatím nejsou žádné příspěvky

Vstoupit do diskuze

 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

TOPlist
 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.