Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Termoprádlo – a jste v suchu!

02.07.2008

Během každé sportovní aktivity provozované jak v létě, tak i v zimě se člověk brzy zpotí, což není nijak příjemné. Musíme tedy vědět, jak se podle aktuálního počasí a náročnosti zvolené aktivity správně obléct, aby nám bylo dobře.

Není nic horšího, než když vám silný severní vítr profoukne všechny navlečené vrstvy, které máte sice hezky barevně sladěné, ale absolutně turisticky nefunkční. Oblečení začne nepříjemně studit na těle, což vede k tomu, že nám začne být zima a to může vést až k nachlazení. Proto je třeba nepodceňovat výběr termoprádla a zainventovat do něj.

Pocení je přirozená věc, které nelze zamezit ani tím nejlepším termoprádlem. Jeho správným výběrem však můžeme dopomoci k tomu, aby byla veškerá vlhkost z těla odváděna pryč a udrželi jsme si příjemný pocit sucha. V současné době se výrobou funkčního prádla zabývá množství firem, nabídka je tak široká a výběr pro laika nesnadný. Několik posledních let zažívá termoprádlo doslova explozi stále nových značek, materiálů a funkčních vlastností. Nejlepší volbou při jeho výběru je proto návštěva specializovaného obchodu na outdoorové vybavení, kde vám odborníci rádi poradí. Při zkoušení prádla je nejdůležitější váš pocit, jestli je vám příjemné na omak a padne přímo na tělo. Můžete si koupit sebelepší drahé prádlo, ale pokud vám nebude příjemný materiál, tak jej stejně nevyužijete. Důležité je rovněž vybrat si správný střih, kvalitní zpracování a vhodnou tepelnou izolaci.

Nejdůležitější je použití spodního termoprádla určeného přímo na tělo. Funkční spodní prádlo, jako například trenýrky, kalhotky, podprsenky, spodky a tílka tvoří důležitý základ pro funkčnost druhé vrstvy. Druhou vrstvou jsou v tomto případě myšleny nejrůznější funkční mikiny a technické bundy z materiálů fleece, mikro fleece, softshell, atd.

Výhody termoprádla
Používání termoprádla je vhodné pro kterýkoliv letní či zimní sport – snowboard, lyžování i horskou turistiku. I v extrémních klimatických podmínkách vám zaručí ochranu před vlhkem, chladem a udrží příjemný pocit sucha. Ani při změně tělesné aktivity nechladí a i za větru udržuje příjemné teplo. Velmi oblíbeným se prádlo stalo převážně mezi mladými aktivními lidmi, ale jeho obliba se postupně rozrůstá i mimo sportovní aktivity. Velkou výhodou jsou ploché švy, které netlačí pod batohem a na exponovaných místech chybí úplně. Předností je také to, že pokud prádlo navlhne, nezvýší se tím nijak výrazně jeho hmotnost. Materiál rychle schne, což oceníte především na delším výletu, kde nejsou ideální podmínky pro praní a sušení. Termoprádlo je navíc antialergické, výrazně zlepšuje mikroklima pokožky a přispívá ke spokojenosti a pohodě celého lidského organismu.

Nevýhody termoprádla
Obecně se dá říct, že má veřejnost s funkčním termoprádlem většinou dobré zkušenosti. Nevýhodou tohoto prádla je náchylnost k mechanickému poškození, vytahání a porušení vlákna. Během používání v náročném prostředí dochází k rychlému opotřebení, tkaniny ztrácejí pružnost a prádlo hezký vzhled. Po nějaké době nošení začíná vypadat jakoby ušmudlaně a nejde dobře vyprat. V pochybnost se dostává také antibakteriální úprava materiálu.

Materiály

Polypropylen (POP)
Nejčastěji se toto prádlo vyrábí z polypropylenu, který má velmi nízkou hmotnost, nízkou tepelnou vodivost a téměř nulovou nasákavost. To znamená, že je pot odváděn do dalších vrstev a oblečení na těle zůstává suché. Jeho vlákna jsou velmi pevná, odolná proti plísním i bakteriím. Rovněž odolávají proti kyselinám a znečištění, což umožňuje jejich snadnější praní a sušení. Nevýhodou je úzký výběr barevných odstínů prádla, protože vlákna není možné následně barvit, musí být barvena již při výrobě. Výběr je tedy omezen na černou, tmavě modrou a bílou barvu. Polypropylen bývá často kombinován s dalšími materiály, jako je bavlna – dosáhne se tak té nejlepší tepelné izolace.

Polyester (PES)
Dalším nejčastěji používaným materiálem pro výrobu termoprádla je polyester. Jeho vlákna jsou mírně nasákavá, pevná a snesou vyšší teploty než vlákna polypropylenová. Oproti polypropylenu je tento materiál těžší, trochu obtížněji se pere a lze ho povrchově barvit. Obtížněji uchovává teplo, proto bývají tyto materiály někdy doplňovány dalšími vrstvami s rozdílnými funkcemi.

Vlna
Hlavní předností vlny je vysoká tepelná izolace a také dostatečná nasákavost, proto je ve funkčním prádle často uplatňována. Nevýhodou je obtížnější zpracování, vyšší nároky na praní a údržbu. Nejúčelnější je použití syntetických vláken, na které je navázána tenká vrstva vlny. Syntetické materiály totiž odvedou z těla vlhkost a vlna ji následně absorbuje a postupně odpařuje.

Merino vlna
Termoprádlo z merino vlny je výjimečné v tom, že chemicky váže a neutralizuje pot, čímž se zamezuje případnému zápachu. I na delší akci vám tak postačí třeba jen jedno tričko. Tato vlna je jemná, takže nekouše, neštípá a je příjemná na tělo. Vyrábí se z ní však spíše oblečení určené do zimy, na podzim, jaro a výjimečně i chladnější léto.

Bavlna
Použití bavlny je ve výrobě funkčního prádla často opomíjené, ale to se v budoucnu může změnit a i bavlnu objevíme v nabídce. Neustále se totiž tyto vlákna technologicky upravují a procházejí nejrůznějšími inovacemi. Vlhkost se zde odvádí na vnější stranu prádla, která ji odpuzuje.

Údržba
Termoprádlo se doporučuje prát v pračce na 40°C s běžným pracím prostředkem. Aviváž by se používat neměla, mohla by snížit výkon vláken. Prádlo perte naruby, u jemnějších pletenin dávejte pozor na zipy, které by mohly způsobit zatržení. Termoprádlo je možné ždímat v pračce. Pokud jste někde na výletě a potřebujete prádlo vyprat, stačí ruční praní ve studené vodě. Po vyprání rychle schne.

Autor: Jana Přibylová

Článek byl zobrazen 7425 krát.

Diskuze k: Termoprádlo – a jste v suchu!
(Počet příspěvků: 2, poslední: 26 | 13:33:24.12.2012 | )

03.10.2010 21:19:25 Doporučení [Host]

26.12.2012 13:33:24 Doporučení [Mišan]

Vstoupit do diskuze

 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

TOPlist
 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.