Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Teleskopické hole – vaše prodloužené ruce

27.07.2008

Jestliže jste milovníky pěší turistiky, určitě vám během toulání po horách neuniklo, že v posledních letech nastal boom teleskopických holí. Nosí je téměř všichni a téměř všude. Vy si ale stále říkáte proč? Proč byste s sebou měli kromě těžkého batohu a dalšího potřebného vybavení do přírody tahat ještě hole?

Opravdu jsou tak užitečné a usnadní vám cestu? Pokud nevěříte, je tento článek určen přesně pro vás, protože vás seznámí s výhodami a přednostmi tohoto moderního turistického vybavení.

Už dávno před vývojem dnešních moderních teleskopických holí si lidé všelijak snažili usnadňovat náročnější výstup v hornatém terénu. Troufám si říct, že každý z nás někdy v takovéto situaci vzal ze země jeden či dva stejné velké klacky a těmi se pak odpichoval. Jelikož se při tom přirozeně pohybujeme, nečiní nám takovýto výstup žádný problém a navíc jsme zjistili, že tak odlehčujeme svým bolavým zádům. Hůlky se používají jak při letních, tak i zimních túrách, usnadňují však i běžné procházky v rovinatějším terénu, což ocení především starší lidé.

V obchodech s turistickým vybavením je dnes široká nabídka nejrůznějších hůlek všech možných značek. Najdete zde nejlevnější a nejjednodušší modely, ale také ty technicky propracované s mnoha detaily. Při nákupu se budete muset sami rozhodnout a zvážit, které hole budou pro vás ty nejvhodnější. Před koupí je důležité vědět, jak často a v jakém terénu je budete převážně využívat.

Výhody
Teleskopické hole prošly během posledních let mnoha inovacemi, v dnešní době je nám proto známo množství důvodů, proč je používat. Hlavní výhodou je tlumení nárazů na klouby dolních končetin, kyčelní klouby i páteř. Doporučuje se je používat hlavně v případě, když nesete na zádech těžký batoh. Použití hůlek vám poskytuje dobrou stabilitu a to jak při výstupu, tak i při sestupu z kopce. Stabilita je důležitá nejen při nošení těžkých batohů, ale také v mokrém terénu, na sněhu, zamrzlých plochách a při přecházení vodních toků. Navíc je zajištěno optimální dýchání a přijatelný rytmus chůze. Bylo zjištěno, že během dlouhé túry jsou vám hůlky schopny odlehčit kolena od váhy až několika tun! Pokud však nejste na pochod například ve vysokohorském terénu zvyklí, hůlky vám rozhodně nepomohou. Nesmíte od nich očekávat nemožné, dokážou však zlepšit komfort chůze a přitom účelně šetřit vaše tělo. Díky těmto vlastnostem by se měly stát nezbytným vybavením každého aktivního turisty.

Nevýhody
Zjistilo se, že i teleskopické hole mají své nevýhody. Ty se však prokážou zejména, když je používáme velmi často, v jakémkoliv terénu a za každou cenu. To totiž vede k částečné ztrátě smyslu pro rovnováhu, a jelikož nemáte volné ruce, hrozí nebezpečný pád. Hlavním důvodem vzniku těchto problémů je nesprávné umisťování hůlek daleko od těžiště těla. Při nákupu holí si proto nechte prodavačem vysvětlit, jak správně a efektivně je máte používat. U teleskopických holí tedy platí známé rčení: „Všeho s mírou“!

Nevhodné je hole používat při cestě kamenitým terénem, kde se vám mohou zaklínit a třeba i poškodit. Kvalitní hole jsou sice velmi odolné a hodně povolí, aniž by došlo k jejich ohnutí, ale pokud máte pocit, že daný terén pro ně není příliš vhodný, raději si je připněte na batoh a využívejte jen svoje ruce.

Materiál
Hůlky se vyrábí z lehkého kovu a v různých délkách v rozsahu od 60 do 145 cm. Na našem trhu se v současné době setkáte se dvěma typy trekkingových holí – dvojdílnými a třídílnými. Dalo by se říci, že třídílné hole jsou skladnější, ale kvůli většímu množství mechanismů také náchylnější k poškození. Hůlky se skládají ze 4 základních částí, kterými jsou rukojeť, trubka, talíř a hrot. Dvoudílné hole se dají pořídit od 700 Kč až po 1500 Kč. Třídílné teleskopické hole se pohybují v cenovém rozmezí od 500 Kč až po 3500 Kč, v závislosti na použitých materiálech a také značce výrobku.

Rukojeť – měla by být především pohodlná a skvěle padnoucí do ruky, doplněna o nastavitelné pásky na zápěstí. Při výrobě holí je myšleno i na bezpečnost, proto by měl mít průměr rukojeti alespoň 2,5 cm2, aby při případném pádu na hůl nedošlo ke zranění. Rukojeť je vyráběna z umělé hmoty, korku, kaučuku a různých směsí. Dražší hůlky mají dokonce v rukojeti zabudován tzv. „anti-schock“ systém, díky kterému hole pruží a zmírňují zatížení na zápěstí, což oceníte zejména při sestupu. Hole s takovýmto vylepšením vás však vyjdou až na trojnásobek ceny klasických holí.

Trubky – jak jsme již zmiňovali, skládací hole jsou tvořeny ze dvou nebo ze tří do sebe zapadajících trubek. První dvě trubky (či jedna trubka) jsou rovné a poslední díl je kónického tvaru, což znamená, že se směrem dolů zužuje. U trojdílných hůlek musí být tento díl vždy vytažen na svou maximální délku, aby nedocházelo k uvolňování středního dílu hůlky. Těmto problémům dokáže zabránit zpevňovací systém v podobě otočného šroubovacího mechanismu. Trubky se dnes vyrábějí hlavně z duralu, ty nejkvalitnější pak z uhlíkových vláken, které jsou o mnoho lehčí a přitom pevnější. Trubky bývají povrchově upravovány pískováním, eloxováním (černěním) nebo lakováním.

Talíře – součástí kvalitních hůlek by měly být i snadno vyměnitelné talíře. Lze je rozdělit podle velikosti na trekingové nebo vhodné do sněhu. Také by měly být dostatečně ohebné a odolné, aby bylo možné řádné zabodnutí holí například v příkrém svahu.

Hrot – hroty pro teleskopické hole jsou vyráběny z materiálu zvaného vidium, protože je mnohem odolnější a má delší životnost než ocel. S vidiovým hrotem je možné hůlky zabodnout i do tvrdšího materiálu.

Údržba
O všechny typy hůlek je třeba se pečlivě starat, abychom zaručili jejich dlouhodobou životnost. Dávat pozor by se mělo hlavně na zanášení nejrůznějších nečistot do mechanismu sloužícího pro skládání holí. Do hůlek proniká vlhkost, proto jim hrozí hlavně oxidace, které lze však zabránit antioxidačním přípravkem nebo častým sušením. Pokud by nedošlo k jejich ošetření, s největší pravděpodobností by mechanismus přestal částečně či úplně pracovat a v zimním období by jednotlivé segmenty hůlek zamrzaly. Nezapomínejte tedy na neustálé sušení a to i během výletu. Po příjezdu z akce je dobré hůlky rozebrat, vytřít, vyčistit a vysušit. K ošetření se však příliš nedoporučují přípravky na bázi oleje nebo silikonu, jelikož snižují tření a mohlo by docházet k samovolnému zasouvání částí hůlek během pochodu. Nejvhodnější jsou přípravky na bázi vosku.

Na každých hůlkách bude samozřejmě po nějaké době patrné také mechanické opotřebení. Kvalitní hole však vydrží mnoho, nejrůznější pády, nápor, odření i prohýbání. Pozor však dávejte na tzv. zákon páky – například, když zapřete hůlku mezi kameny a svou vahou se o ni opřete, může dojít i k jejímu zlomení. Lidé, kteří nosí hole připevněné na batohu, by měli dávat pozor, aby jimi neohrožovali své okolí.

Autor: Jana Přibylová

Článek byl zobrazen 7116 krát.

Diskuze k: Teleskopické hole – vaše prodloužené ruce

V tomto tématu zatím nejsou žádné příspěvky

Vstoupit do diskuze

 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

TOPlist
 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.