Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Speciálky pro náročné

25.01.2009

Pokud patříte mezi lidi, kteří rádi zkoušejí nové věci a nespokojí se s klasikou, tak právě pro vás je připraveno několik navzájem odlišných lyžařských stylů. Tyto sporty se staly oblíbenými hlavně mezi mladými lidmi, kteří mají rádi rychlost, adrenalin a nebojí se užívat si zimní nadílky naplno. Speciální typy lyží jsou určeny všem, které láká jízda za hranice všednosti…

Ke všem těmto sportům je potřeba mít speciální vybavení, lépe řešeno speciální lyže. Mezi lyžařské styly patří:

Freeskiing
Pojem freeskiing by se dal přeložit jako „volné lyžování“ a zahrnuje pod sebe další dvě lyžařská odvětví – freeride a freestyle.  Pro oba tyto styly je důležité mít kvalitní a silné vázání, které se ani při tom nejšílenějším akrobatickém výkonu neuvolní.

Pro freestyle jsou typické nejrůznější skoky, jízda na U-rampě či na zábradlích, tzv. railech. Můžete zkoušet triky a finty, jako třeba backflip či spin, při kterých budete poletovat vzduchem. Než se to ale naučíte, počítejte se spoustou pádů a modřin. Jelikož se zde nejezdí jen dopředu, ale také do stran i dozadu, budete potřebovat speciální lyže s tzv. twintipem. Pro ně je typická zahnutá špička na obou koncích lyže. Kvůli jízdě po railech musí být lyže v místě pod vázáním značně zpevněné, jinak by došlo k poškození jak skluznice, tak i hran. Ty nejkvalitnější freestylové lyže mají zabudované železné výztuže.


Autor: Kevin Bernier

Jestliže vás již omrzela jízda po upravených sjezdovkách, kde se musíte vyhýbat davům lyžařů, vyzkoušejte freeride. Jde vlastně o jízdu ve volném neupraveném terénu nebo prašanu, což ocení zejména odvážnější a zkušenější lyžaři. Lyže pro freeride jsou o poznání širší než klasické sjezdové lyže, mají zdvihnutou patku a mohou být také upraveny do V, což vytváří efekt tryskání sněhu. Jejich šířka pod vázáním může přesahovat i 100mm, proto jsou v nich někdy úmyslně vytvářeny dutiny, aby se tak odlehčily. Freeridové lyže dnes vyrábí mnoho známých firem a setkáte se s nimi téměř v každém obchodě s lyžařským vybavením. Mezi oblíbené značky na českém trhu patří například Zag, Rossinol a Völkl. Lyže na freestyle a freeride pořídíte od 10 do 20 tisíc korun.

Skialpy
Pokud se podíváte na skialpinistické lyže, budou vám na první pohled připadat totožné s klasickými sjezdovými lyžemi. Při bližším ohledání však zjistíte, že jsou doplněny o pár bezpečnostních pomůcek. Rozdílnost je poznat také ve vázání, které je konstruováno tak, aby umožňovalo stejný pohyb jako při chůzi. Pokud budete s lyžemi šplhat do kopce, poslouží vám stoupací pásy, které se upevňují přímo na skluznici. Při výběru skialpinistických lyží je kladen velký důraz na jejich hmotnost, měly by být totiž co nejlehčí. Jelikož existuje několik systémů vázání, je třeba při výběru dávat pozor také na to, aby bylo kompatibilní s botami.

Mezi základní vybavení každého skialpinisty by ale neměly patřit jen lyže. Nezapomeňte, že se budete pohybovat převážně na neupravených a neznačených cestách, proto je důležité mít s sebou také lékárničku, lavinový vyhledávač, lavinovou sondu či lopatku. Pokud se vydáte za hranice České republiky, přiberte si s sebou rovněž cepíny, mačky, lana a karabiny. Vše závisí na tom, do jakého terénu se chystáte, v Alpách se vám tato výbava bude hodit, v případě našich Krkonoš ji můžete nechat doma. Skialpinistické lyže se vyrábějí ve dvou kategoriích - tour ride a allround. Rádius se pohybuje od 17 do 22 metrů. Obvyklá cena setu se pohybuje od 15 do 27 tisíc korun.

Telemarky
Novinkou mezi sjezdovými lyžemi se staly lyže telemarkové s odepnutou patou. Tyto lyže se stávají každým rokem oblíbenějšími a to hlavně proto, že s nimi při lyžování zažíváte úplně nové pocity. Pro začátečníky jsou vhodné méně vykrojené lyže s rádiusem nad 14 metrů. Zkušenější lyžaři pak mohou vyzkoušet rádius pod 14 metrů a užívat si krásných telemarkových oblouků. Při nákupu lyží vybírejte takové, které jsou o 5 – 10cm delší než klasické sjezdovky. Součástí telemarkového vybavení je také speciální (kandahárové) vázání, které umožňuje pohyb paty nahoru. Dále potřebujete ještě boty s gumovým ohybem nártu. Na pořízení telemarkových lyží si připravte 10 – 18 tisíc korun.

Závodní lyže
Už jejich název napovídá, pro jakou skupinu uživatelů jsou určeny. Tyto lyže mají speciální konstrukci s velkým podílem dřeva, designově se však příliš od klasických sjezdových lyží neliší. Někdy se vyrábí dokonce závodníkovi přímo na míru, jsou tak přizpůsobeny jeho individuálním požadavkům. Pro běžného lyžaře, který se tomuto sportu nevěnuje na vrcholové úrovni, jsou však nevhodné. Vyznačují se přílišnou tvrdostí a dokážou vyvinout obrovskou rychlost. Takovéto lyže se prodávají od 15 do 35 tisíc i výše.

Monoski
Monoski je skvělou alternativou pro fyzicky postižené jedince, kteří si chtějí stejně jako ostatní lidé užívat zimních radovánek. Jde o jednu běžnou sjezdovou lyži, na kterou je v silném vázání připevněna nosná konstrukce s tzv. skořepinou z kevlaru nebo sklolaminátu, ve které je lyžař posazen. Lyže je doplněna upevňujícími fixačními pásy a nastavitelným plynokapalinovým tlumičem. Monoski se může pochlubit dobrými jízdními vlastnostmi.  O stabilitu lyžaře se starají zkrácené a speciálně upravené francouzské hole, jež jsou zakončeny krátkými lyžemi. Ty zároveň slouží jako hůlky, kterými se můžete odpichovat dopředu i dozadu. Nezbytným doplňkem lyžaře na monoski je lyžařská helma.

Miniski
Jako miniski bývají označovány krátké lyže, nebo též snowblade. Jsou výborné, když se chcete dosytnosti vyřádit na svahu. Mají jednoduše nastavitelné vázání určené pro všechny délky bot, proto si jich nemusíte užívat jen vy, ale bez problémů je můžete půjčit i svým známým. Kdo na ně není zvyklý, bude mu ze začátku činit problém rovnováha, na to si ale poměrně brzy zvyknete. Vyrábějí se v délkách od 60cm (miniski) až do 1 metru (snowblade). Cena pořízení se pohybuje od 3 do 8 tisíc korun.


Foto: Bigfooty

Bigfoot
Bigfooty se představily veřejnosti již v roce 1991 a je pro ně typické pěnové jádro a špička ve tvaru prstů. K bigfootům se používají klasické lyžařské boty, které jsou k nim připevněny pevným vázáním uchyceným k patě a špičce boty. Jízdě na bigfootech se dnes říká skiboarding a je považován za samostatný zimní sport. Kromě běžné jízdy ze svahu si může skiboardista užívat také jízdu pozpátku, otočky na jedné noze a mnoho dalších velmi efektních fint a triků. Jejich výhodou je navíc i to, že se na nich velice rychle naučíte jezdit. Jejich délka je od 60 do 100cm a šířka mezi 90 až 130cm. Vypadají jako dva snowboardy v malém provedení.  Však se o nich také říká, že vznikly kombinací lyží a snowboardů.

Autor: Jana Přibylová

Článek byl zobrazen 10244 krát.

Diskuze k: Speciálky pro náročné

V tomto tématu zatím nejsou žádné příspěvky

Vstoupit do diskuze

 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

TOPlist
 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.