Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Snowboardové boty

01.02.2009

Boty jsou velmi důležitou součástí výbavy každého snowboardisty. Každoročně přichází na trh novější modely s množstvím inovací. Díky tomu jsou vaše nohy lépe chráněny proti případným zraněním kotníků a vy si tak můžete užívat zimních radovánek naplno.

Na co všechno se musíte zaměřit při výběru snowboardových bot? Nejdůležitější je, abyste jejich nákup neuspěchali. Výběr bot vyžaduje velkou pozornost a dobré je na takovýchto botách nešetřit, nevyplatí se to. Raději si kupte levnější prkno a větší finanční částku investujte do bot.

Nejdůležitější je, abyste si před nákupem boty vyzkoušeli, proto se moc nedoporučuje nakupovat je přes internet. Ano, můžete se sice řídit velikostmi uváděnými výrobcem, ale nezapomínejte na to, že číslování různých výrobců se může zásadně lišit. Některé e-shopy však dávají záruku na odzkoušení a případnou výměnu či vrácení peněz, v případě, že nebudete s výrobkem spokojeni. Vždy si ale raději prostudujte obchodní podmínky dané firmy.

Nejlepší je osobně navštívit specializovaný snowboard shop, kde mají v nabídce několik druhů bot a pestrý výběr nejrůznějších značek. Tam máte možnost si všechny boty pořádně odzkoušet a zjistit, které vám vyhovují nejlépe. V takovýchto obchodech mají většinou také zástupce několika cenových kategorií, můžete si tak vybrat dle vašich finančních možností. Oblíbenými značkami na českém trhu jsou Burton, Northwave, Elan, Generics, Northill, Adio a mnoho dalších.

Dnes už také dávno neplatí, že čím dražší je výrobek, tím je kvalitnější. Díky poměrně velké konkurenci se jednotliví výrobci snaží uzpůsobit nabídku co nejširšímu spektru zájemců. Za docela rozumné peníze tak dnes můžete zakoupit velmi kvalitní vybavení. Dejte proto raději na doporučení zkušenějších snowboardistů, než na přitažlivost věhlasné značky. Snowboardové boty pořídíte již od 1000 Kč, ale cena těch nejšpičkovějších se může vyšplhat až k částce 8 tisíc korun.

Velikost
Při nákupu snowboardových bot je nutné si vybrat správnou velikost. Boty mají totiž tendence se po pár dnech na sněhu trochu roztáhnout. Přizpůsobí se vaší noze a dost změknou. Pokud jste si tedy nakoupili „raději“ boty o číslo větší, budou vám lítat na noze a vy si nebudete moci vychutnat kvalitního sjezdu. Ideální jsou takové boty, které vám při zkoušení přesně padnou, obepnou kotník a nikde příliš netlačí. Noha by se v botě neměla hýbat, především by nemělo docházet ke zvedání paty. Pokud by byla bota příliš široká a v oblasti nártu zase nízká, tlačila by vás na kotníku.

Kvůli rozdílnosti mezi pravým a levým chodidlem u většiny lidí si raději před nákupem vyzkoušejte vždy obě boty. Také dámy by výběr bot neměly nijak uspěchat, právě jejich chodidla mají někdy rozličné tvary a potřebují tak odzkoušet více značek. Dobré firmy dnes již vyrábí speciální boty pro ženy a pro muže.

Tuhost boty
Tuhost snowboardových bot bychom měli vybírat hlavně podle toho, do jakého terénu jsou určeny. V dnešní době jsou na trhu boty různých tříd ohebnosti. Boty pro freestyle by měly být měkčí a dovolovat větší volnost v ohybu nohy přes jazyk boty. Na freeridovou a rychlou jízdu ze svahu je lepší mít boty tvrdší, které mají větší oporu přes jazyk boty a v oblasti kotníku. Pokud jste začátečníci a ještě jste se pořádně nerozhodli, jaký terén je pro vás ten pravý, doporučujeme vám pořídit si středně tvrdé boty. Nejměkčí boty bývají sice nejlevnější, ale snowboard se v nich mnohem hůř ovládá.

Utahování
Výrobci snowboardových bot nabízí dva systémy utahování, kromě klasických tkaniček si dnes můžete vybrat boty s rychloupínacím systémem. Pomocí několika přezek upevníte botu rychle a hlavně bez námahy. Některé firmy dokonce nabízí spolehlivé a osvědčené systémy stahování nártové a holenní oblasti zvlášť. Takovéto boty však patří mezi ty dražší, pro jejich nákup je tedy třeba si našetřit nějakou tu korunku navíc.

Vložka
Snowboardovým botám by rozhodně neměla chybět vyjímatelná vnitřní vložka – botička s vlastním zavazováním. V minulosti se ještě prodávaly jakési „jednokusovky“ bez vnitřní vložky, s těmi se však už v obchodech příliš nesetkáte. Zjistilo se totiž, že jsou naprosto nefunkční a nevhodné.

Vložka je důležitá hlavně proto, že obepíná nohu a dokonale se jí přizpůsobuje. To zaručuje její naprostou stabilitu v botě. Vložky jsou většinou doplněny prohloubeninami v oblasti paty a kotníku. Spodek vložky je tvarován na klenbu spodní části chodidla. Další její výhodou je tepelná izolace a nepromokavost. Kvalitní boty tak spíše propotíte, než promočíte zvenku. Vložka umožňuje rychlé sušení snowboardových bot, což zamezuje jejich znehodnocování a případnému zápachu. Vyztužená by měla být také zadní část boty, která je namáhaná hlavně neustálým zapíráním lýtka. Pokud plánujete, že budete se snowboardem řádit i na překážkách, měli byste si vybrat vložku, která je vybavena pevnou a vyztuženou oblastí kolem prstů. Jsou tím tlumeny nepříjemné nárazy.

Podrážka
Samozřejmostí každé boty by měla být protiskluzová podrážka. Velmi často se také setkáte s podrážkami tlumícími nárazy. Neustále se vymýšlí nové technologie, na některých novějších modelech tak bývají například i tzv. air bubliny nebo gelové vrstvy.

Autor: Jana Přibylová

Článek byl zobrazen 8194 krát.

Diskuze k: Snowboardové boty

V tomto tématu zatím nejsou žádné příspěvky

Vstoupit do diskuze

 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

TOPlist
 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.