Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Šnorchl

14.09.2008

Pokud chcete vidět svět pod vodní hladinou a nebaví vás neustále vyplouvat nad ní, abyste se nadechli, je pro vás šnorchl ideálním řešením. Na trhu s potápěčskými potřebami je dnes celá řada nejrůznějších typů a kvalit. Navíc i šnorchly neustále procházejí řadou inovací a vylepšení, aby byl komfort během ponoru ten nejlepší.

Druhy
Dýchací trubice pro potápění neboli šnorchly se vyrábějí v několika typech. Existují šnorchly, které jsou určeny pro profesionální potápění a jsou konstruovány speciálně pro potápění s přístrojem, ale také šnorchly pro nádechové i rekreační potápění. Neznamená to však, že by se profesionální šnorchl nedal použít třeba při šnorchlování. Vybere si tedy opravdu každý.

Vychytávky
Šnorchly jsou vyrobeny tak, aby vám bylo umožněno dýchat, zatímco máte obličej pod vodou. Už dávno jsou pryč doby, kdy do šnorchlů neustále zatékalo a vy jste museli při každé větší vlně nebo ponoru vyfukovat a vylévat vodu. Tento nepříjemný rituál je s použitím kvalitního výrobku minulostí. Vyrábějí se totiž šnorchly, do nichž je zakomponován výpustní ventil a tzv. vlnolam.

Některé šnorchly s vlnolamy mají na vrcholu trubice navíc ještě záklopku, která účinně brání vniknutí vody. Pokud se přesto stane, že se vám do šnorchlu nějaká ta voda dostane, po vynoření nad hladinu stačí uvolnit ventil umístěný pod náustkem, lehce fouknout a voda z něj vyteče. Tyto záklopky sice výrazně snižují možnost zaplavení šnorchlu například v momentě, kdy se vám převalí vlna přes hlavu. Nelze však zajistit 100% uzavření šnorchlu při potopení.

Z čeho se skládá?
Kvalitní šnorchly, které dnes bez problémů zakoupíte na českém trhu, mají kromě výdechového ventilu také anatomicky tvarovatelný náustek z hypoalergeního silikonu a profilovaný vlnolam. Náustek může být vyměnitelný. Šnorchl je vyroben z ohebného materiálu. Ventily zabraňující proniknutí vody do šnorchlu jsou chráněny krytem se speciální sítovou strukturou. Šnorchl by měl umožnit dýchání s minimálním úsilím, tomu musí odpovídat také průměr a délka trubice.

Nákup a seřízení
Na co si dát při nákupu šnorchlu pozor? V prodejně si určitě vyzkoušejte, jak lehce či těžce se dá daný šnorchl upevnit k vaší masce. Šnorchly mají svůj speciální držák, který se upevňuje k pásku potápěčské masky. Většinou se šnorchl upevňuje na levou stranu masky, protože tak náustek lépe drží v ústech. Výška by měla být seřízena tak, aby byl náustek ve vašich ústech pohodlný.

S výběrem šnorchlu a s jeho seřízením si proto nechejte poradit od zkušeného potápěče nebo ve specializovaném obchodě. Prodejci ve většině případů dávají na šnorchly dvouletou záruční lhůtu. Základní plastové neprofesionální šnorchly vhodné jen pro sezónní rekreaci pořídíte třeba již od 30 Kč. Pokud se však chcete potápění věnovat více a kupujete si výbavu, je vhodné do šnorchlu investovat alespoň 200 – 300 Kč. Cena opravdu kvalitních šnorchlů se však může vyšplhat až do 700 Kč.

Údržba
Šnorchl by se měl po každém použití propláchnout čistou (sladkou) vodou a nechat usušit na chladném místě. Při sušení by měl být mimo dosah přímého slunce a neměl by se vystavovat extrémním teplotám. I takový uzavřený zavazadlový prostor auta je v parném létě hrozbou. Výrobci také varují, že by se se šnorchlem nemělo skákat do vody, nebo jej jinak vystavovat prudkému nárazu. Mohlo by dojít k jeho poškození, v horším případě k vážnému úrazu.

Autor: Jana Přibylová

Článek byl zobrazen 7021 krát.

Diskuze k: Šnorchl

V tomto tématu zatím nejsou žádné příspěvky

Vstoupit do diskuze

 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

TOPlist
 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.