Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Sněžnice – stopy jako od Yettiho

04.02.2009

Již v dávných dobách přišli lidé na to, že se jim lépe pohybuje ve sněhu, když svou hmotnost rozloží na větší plochu. Z kůží nebo kusů dřeva tak vznikaly jedny z prvních sněžnic, které využívali jak severoameričtí indiáni, tak i Eskymáci a další severské národy.

Pochody zimní krajinou pak již nebyly tak náročné, což umožňovalo lidem se dostat mnohem dál a mnohem rychleji. Výhodou byl neomezený pohyb na otevřených pláních, ale i v zalesněných a křovinatých terénech. Historie sněžnic se datuje až do období 63 – 24 př. n. l., jsou tak jedním z nejstarších nástrojů pomáhajících lidem v migraci.

Ani dnes, po tolika staletích neupadly sněžnice v zapomnění a jejich obliba zvláště v posledních letech stále roste. Pro myslivce nebo lesníky jsou v zimním období dokonce nutností, bez které by se v jistých situacích neobešli. S tím, jak roste obliba zimní turistiky, však roste také popularita sněžnic i mezi běžnými výletníky.

První sněžnice, které se začaly objevovat před několika lety na českém trhu, byly konstrukčně i vzhledově velmi podobné těm historickým. Postupně přibývaly modely od zahraničních firem, jež využívaly modernějších materiálů a měly propracovanější konstrukce. V masovějším měřítku se začaly využívat díky snowboardistům hledajícím lepší terény či jinak nedostupné vrcholky hor pro své sjezdy a také díky provozovatelům backcountry lyžování. Pro tyto lidi milující adrenalinové sporty jsou sněžnice nepostradatelným pomocníkem.

Jak vybírat?
Pokud se i vy rozhodnete pro užívání sněžnic, musíte se při výběru držet několika základních kritérií. Na českém trhu dnes totiž najdete poměrně velké množství sněžnic z nejrůznějších materiálů a s nejrůznějšími konstrukcemi. Navštivte tedy nejlépe obchod specializovaný na horolezectví a turistiku nebo také snowboardový krámek a nechte si poradit od odborníků.

Nejdůležitějším ukazatelem pro výběr sněžnic vhodných právě pro vás, je vaše váha. Téměř všichni výrobci totiž u svých výrobků uvádí, jaká je maximální nosnost dané sněžnice. K osobní váze je však třeba ještě připočítat zimní oblečení, plný batoh a nejrůznější zimní výbavu. Pak je také dobré vědět, v jakém terénu se budeme ve sněžnicích asi pohybovat, zda to budou vysoké hory, mírné kopečky nebo jen zasněžené roviny. Mohlo by se totiž stát, že byste si koupili sněžnice buď pro vás zbytečně drahé, nebo naopak nedostačující.

Materiál
Sněžnice můžeme rozdělit do tří základních kategorií z hlediska použitého materiálu:

1. klasické dřevěné – tyto sněžnice jsou připomínkou starých a osvědčených indiánských a eskymáckých sněžnic. Jejich základem je obyčejný dřevěný, laminátový nebo bambusový rám, nejčastěji ve tvaru kapky či oválu. Ten je pak vypleten šňůrami nebo pásy ze silného a mrazuvzdorného popruhu. Sněžnice mají mírně zvednutou špici, což umožňuje lepší pohyb na sněhu. V těchto sněžnicích je zaručena měkká, pohodlná a přirozená chůze bez nutnosti širšího rozkročení. Jsou tak vhodné pro rekreační toulky zasněženou přírodou, tak i pro náročné expedice.

Dřevěné sněžnice se vyrábí v levnějších i luxusnějších variantách indiánského typu, které jsou vyplněny například vyčiněnými kůžemi a jejich majitel si tak připadá jako by se vrátil do minulosti. Výrobou těchto typů sněžnic z přírodních materiálů se zabývá několik českých firem, např. Arni, Tarcu, IFTAR nebo Ojibwa. Pokud si budete chtít takovéto sněžnice pořídit, počítejte s cenou kolem 3500 – 4 000 Kč.

2. s duralovým rámem – sněžnice mají většinou duralový rám ve tvaru kapky, který je velmi odolný. Je potažen plachtovinou nebo jinou pevnou tkaninou. Tento typ je ideální do nepříliš náročného terénu, skvěle se hodí pro cesty po nekonečných pláních v hlubokém prašanu. Pěší turistika v zimním terénu tak bude radostí. Tvar umožňuje pohodlnou chůzi a je navržen s ohledem na průměrnou délku kroku. Na českém trhu se setkáte většinou s firmami Sasquetch, Viamont či Atlas, které se zabývají výrobou duralových sněžnic. Ceny těchto výrobků jsou velmi příznivé, je zde dobrý poměr ceny a výkonu. Za tyto sněžnice zaplatíte zpravidla mezi 2500 – 3000 Kč.

3. plastové – posledním druhem jsou plastové sněžnice, které jsou již určeny spíše pro vysokohorskou turistiku, než pro procházky pohodovou krajinou. Odolné a mrazuvzdorné plastové desky jsou opatřeny pevným vázáním a jednoduchými mačkami. Plast bývá různě tvarovaný, aby umožňoval co nejbezpečnější a nejpohodlnější chůzi. S těmito sněžnicemi se tak můžete vydat do náročného zledovatělého, kamenitého i svažitého terénu. Vázání je podobné jako na skialpinistických lyžích. Propracovanost sněžnic se však odráží také na jejich ceně, obecně se dá říct, že patří mezi ty nejdražší. Na český trh je dodává několik zahraničních výrobců, například Grivel, Salomon, MSR a TSL. Na jejich pořízení musíte našetřit 3500 až 10 tisíc korun.

Uchycení
Uchycení boty ke sněžnici je dalším důležitým kritériem, vybrat si můžete ze tří způsobů:

1. pevné – bota je pevně fixovaná na sněžnici a to jak na špici, tak i na patě. Upevnění zajišťují buď řemínky, popruhy nebo plastové ozubené a rychloupínací ráčny.

2. s volnou patou – volná pata uchycená řemínky zajišťuje příjemnou chůzi

3. skialpinistické vázání – upínání boty je řešeno stejně jako u skialpů, navíc s posuvnou nastavitelnou patou. Při výstupech je dokonce možné patu také podložit.

Než se však s novými sněžnicemi vydáte prozkoumávat krásy zimní krajiny, nezapomeňte si přibalit ještě další neméně důležitou výbavu, jakou je GPS navigace, lavinový vyhledávač nebo výbava pro případný bivak. Při prudkém stoupání, klesání nebo překonávání nějakých překážek se budou hodit rovněž teleskopické hole. Dodají vám oporu a stabilitu, kterou budete potřebovat zvláště, pokud poputujete s nákladem.

Autor: Jana Přibylová

Článek byl zobrazen 8502 krát.

Diskuze k: Sněžnice – stopy jako od Yettiho

V tomto tématu zatím nejsou žádné příspěvky

Vstoupit do diskuze

 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

TOPlist
 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.