Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Sjezdové lyže

19.10.2008

Lyžařská sezóna už je skoro za dveřmi a mnoho z vás se již jistě nemůže dočkat, až napadne první sníh. Nadšenci už oprašují svou lyžařskou výstroj a úplní začátečníci se třeba rozhodují, jaké lyže si pro nadcházející sezónu pořídí. Při návštěvě obchodu s lyžařským vybavením si však mohou připadat jako Alenka v říši divů, nejen že se v posledních letech rozšířila nabídka, ale výrazně vzrostla také kvalita výrobků.

Výběr sjezdových lyží pro začátečníka není ničím jednoduchým. Při jejich výběru je důležité zorientovat se v názvech mnoha kategorií. Jednotné pojmenování typů  lyží však bohužel neexistuje a proto si každý prodejce může danou kategorii pojmenovat po svém. Což zákazníkům pravda moc rozumu nepřidá. Je tedy dobré si nechat od obchodníka nebo od zkušeného lyžaře poradit, jaký typ lyží je vhodný právě pro vás. Nevybírejte tedy lyže jen podle značky, ale také podle toho, co umí a jak jsou kvalitní. Na českém trhu je v dnešní době nepřeberné množství všech možných typů, modelů, barev a velikostí sjezdových lyží od světoznámých firem.

Do popředí zájmu se v posledních letech dostaly tzv. carvingové lyže, což jsou lyže vykrojené, s určitým radiusem, u kterých je tvoření oblouků výrazně snadnější než na klasických lyžích. Carvingové lyže jsou mnohem lehčí na ovládání, i co se týče brzdění. Většina firem se tedy zaměřila na výrobu carvingových lyží a téměř všechny dnes nabízené lyže jsou právě tohoto typu.

Mezi nejdůležitější faktory pro výběr sjezdových lyží patří vaše lyžařská zdatnost, preferovaný styl lyžování a typ svahu, na kterém nejčastěji a nejradši jezdíte.  Obecně se lze řídit podle následujících informací:

•    Vyšší a těžší člověk - tvrdší a delší lyže
•    Menší a lehčí člověk - měkčí a kratší lyže
•    Jízda po upravené sjezdovce – lyže užší ve středu
•    Jízda mimo tratě, po neupravených sjezdovkách – lyže širší ve středu
•    Jízda s delšími oblouky, větší rychlost – delší lyže s větším vykrojením (rádius)
•    Jízda s kratšími oblouky, menší rychlost – kratší lyže s menším vykrojením (rádius)

Materiály
O kvalitě lyží vypovídá především jejich cena. Levnější lyže prodávající se v cenové relaci od 5 do 8 tisíc jsou vyrobeny z levnějších materiálů a technologií. O takovýchto lyžích se říká, že jsou tzv. „vypěněné“. Na výrobu dražších lyží je použita směs pěny, dřeva, kevlaru, titanu atd. Nejkvalitnější modely stojí od 18 do 25 tisíc, jelikož jsou vyrobeny pomocí špičkových technologií, materiálů, mají speciální systémy a konstrukce. Jádro však zůstává až na výjimky dřevěné. Lyžaři začátečníci upřednostňují měkké lyže, zkušení závodníci zase co nejtvrdší.

Délka
Délka lyží se vybírá podle výšky vaší postavy a stylu jízdy. Lépe ovladatelné jsou kratší a měkčí lyže, proto jsou doporučovány začínajícím a pomalejším lyžařům. Pamatujte na to, že čím delší lyže si pořídíte, tím větší rychlost budete na svahu vyvíjet.  Delší lyže obecně umožňují dělat delší oblouky, ve větší rychlosti lépe drží stopu, v menší rychlosti jsou však špatně ovladatelné. S kratšími lyžemi uděláte menší oblouky, při pomalé rychlosti se budou lépe ovládat, ale zase špatně drží stopu při zrychlení.

Kategorie
Které lyže jsou pro vás ty pravé? Nejdříve je třeba se zařadit do některé z lyžařských skupin. Lyže se dnes rozdělují na sportovní, závodní, rekreační, dámské, juniorské i na lyže pro ty nejmenší lyžaře. Následují jednotlivé kategorie sjezdových lyží podle zaměření, ty můžeme rozlišovat takto:

All round, all mountain – do této skupiny se řadí naprostá většina lyží, které naleznete v obchodech s lyžařskými potřebami.  Jde o univerzální lyže vhodné pro téměř všechny druhy sjezdovek. Jsou určeny začátečníkům, mírně i středně pokročilým, ideální na rekreační až sportovní jízdu do mnoha sněhových podmínek. Vydat se s nimi můžete dokonce i mimo sjezdovku. Lyže jsou lehce točivé, s dobrou stabilitou, konstruované pro střední rychlost.

Lyže typu All round se skvěle hodí pro výuku carvingu. V nabídce jsou lyže měkčí i tvrdší, s širokou nabídkou krojení v rozmezí 12 – 18 metrů.

Allmountain vynikají svou šířkou ve špičce i pod vázáním. Nejvíce si jich užijí milovníci jízdy v hlubokém sněhu. Při výběru těchto lyží je však třeba dávat pozor na jejich tvrdost, která může být u jednotlivých značek odlišná. Cena setu za takovéto lyže se pohybuje v rozmezí 4500 až 18 tisíc korun, v závislosti na vybrané kvalitě.

Skikross – tento typ lyží přišel na náš trh poměrně nedávno, dá se však říct, že si rychle získal spoustu příznivců. Jde také o univerzální lyže, vhodné však spíše pro sportovní jízdu, do obtížnějších podmínek, na neupravené sjezdovky. Ocení je především středně pokročilí lyžaři. Větší šířka pod vázáním zajišťuje lepší stabilitu. Jednou z hlavních předností těchto lyží je jejich široká využitelnost během celého dne. Kromě toho, že se dají využít jako závodní lyže, s nimi můžete bez problémů sjet i zmrzlou upravenou trať či měkký svah plný boulí. Tyto lyže dokážou zajet téměř vše, co po nich budete vyžadovat. Jejich pořízení vyjde na 6 až 25 tisíc korun.

Slalomky – sportovní lyže určené pro jízdu ve slalomovém stylu, s kratšími oblouky. Oblíbené jsou především kvůli své jednoduché ovladatelnosti. Díky možnosti tvořit malé oblouky (rádius 10 – 13,5 m) si je oblíbili běžní lyžaři, ale na své si s nimi přijdou také nároční a pokročilí lyžaři zařezávající ostré oblouky. Skvěle se hodí pro výuku carvingu, pokud z nich však budete unaveni, můžete v klidu přejít do klasického oblouku. Pokud jste se rozhodli právě pro tento typ lyží, připravte si 15 až 25 tisíc korun.

Obřačky – méně vykrojené sportovní lyže určené pro jízdu ve stylu obřího slalomu. Můžete s nimi dělat dlouhé oblouky, rádius je větší než 21 metrů. Bývají označovány jako GS, RS či RC. Lyže jsou poměrně dlouhé, což umožňuje jet celkem vysokou rychlostí. Při nízkých rychlostech jsou však lyže docela hůře ovladatelné. Užijí si s nimi jak rekreační, tak i závodní lyžaři, kteří však již mají zkušenosti s lyžováním. Tyto lyže nelze doporučit začátečníkům. Obřačky vyrábí už jen málo firem, jde totiž o specifické lyže pro omezenou skupinu lyžařů.  Cena setu se pohybuje od 15 do 25 tisíc korun.

Freeride, freestyle – lyže určené pro jízdu mimo sjezdové tratě, do specializovaných snowparků, ideální do prašanu. S těmito lyžemi můžete zkoušet nejrůznější triky a skoky, jsou vhodné tedy spíše pro mladší generaci. Díky ohnutým špičkám na obou stranách můžete na lyžích jezdit i pozpátku. Freeridové a freestylové lyže však patří mezi speciální typy lyží, stejně tak jako telemarky, skialpy, krátké lyže, monoski a další. O těch zase někdy příště…

Lyžařské hole
Někteří lidé se při výběru lyžařských holí řídí osvědčeným vzorcem, kdy se vynásobí výška vaší postavy hodnotou 0.7 a získáte tak ideální délku hole. Hole se vyrábějí v nejrůznějších barvách a délkách, vždy po 5 cm, koupíte tak hole dlouhé 110,115, 120 cm atd. Hole by se vám měly především dobře držet, výběr tvaru a velikosti talířku už záleží jen na vás. Do prašanu jsou však lepší talířky větší, na upravenou sjezdovku pak postačí malé. Některé hole mají bezpečností systém upínání kolem zápěstí, které se při případném pádu samo odepne. Existují také speciálně tvarované hole, které jsou určeny spíše jen profesionálním závodníkům a pro běžného lyžaře jsou zbytečné.

Existují také hůlky teleskopické, které však upotřebí hlavně skialpinisté, ale využívají se i při letní turistice. Mohou být buď šroubovací či rychloupínací, s kovovým nebo plastovým závitem.

Autor: Jana Přibylová

Článek byl zobrazen 8135 krát.

Diskuze k: Sjezdové lyže

V tomto tématu zatím nejsou žádné příspěvky

Vstoupit do diskuze

 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

TOPlist
 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.