Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Sjezdové lyže - vyberte si v MADEJA sportu

10.11.2010

Ať už jste pokročilý lyžař, který chce na letošní sezónu inovovat svou lyžařskou výbavu, nebo začátečník odhodlaný se tuto zimu konečně přidat k tisícům dalších „sněhomilů“, měly by vaše kroky směřovat do prodejny MADEJA sport, kde najdete vše potřebné nejen pro sjezdové lyžování.

Pokud se chystáte ke koupi nových sjezdových lyží, měli byste vědět, na co si dát při jejich výběru pozor. Zvláště pro začátečníka je výběr nejvhodnějšího modelu lyží ve správné délce poměrně obtížný a velmi individuální proces, který lze těžko vyřešit jednoduchým obecně platným návodem. Samozřejmě můžete koupit hned ty první lyže, na které narazíte, ale tato unáhlená volba by vás mohla brzy mrzet. S největší pravděpodobností byste si ani moc nezalyžovali. Nejlepší volbou je vyrazit do specializované lyžařské prodejny MADEJA sport, kde vám vyškolený prodavač – odborník, rád a ochotně s výběrem poradí. Cílem této lyžařské speciálky je totiž nabídnout lyžařům komplexní služby s maximálním důrazem na kvalitu a odbornost.

Na českém trhu v současné době existuje nepřeberné množství typů, modelů, barev a velikostí sjezdových lyží od světoznámých firem. V nabídce sjezdových lyží firmy MADEJA sport najdete univerzální lyže pro začátečníky i sportovní modely pro pokročilé lyžaře. Stejně tak zde můžete nakoupit unisex či dámské modely a sjezdové lyže pro děti. Ten pravý model pro vás vyberete nejen podle výšky postavy, ale také podle vaší lyžařské zdatnosti, stylu jízdy, preferované délky oblouků (krátký, střední, dlouhý) a oblíbeném terénu. Abyste měli naprostou jistotu správného výběru, můžete si lyže před koupí bezplatně vyzkoušet v Test Centru prodejny MADEJA sport. Obecně je však možné se řídit podle následujících parametrů:

- vyšší a těžší člověk či pokročilý lyžař = tvrdší a delší lyže, vyvíjejí větší rychlost
- menší a lehčí člověk či začátečník = měkčí a kratší lyže, jsou lépe ovladatelné
- jízda po upravené sjezdovce = lyže užší ve středu
- jízda mimo tratě, po neupravených sjezdovkách = lyže širší ve středu

Podle pokročilosti lyžaře je možné lyže zařadit do některé z následujících kategorií:

Rekreační sjezdové lyže jsou určeny pro pohyb na upraveném terénu. Jde o pomalejší až středně rychlé sjezdové lyže, které využijí především začátečníci a středně pokročilí lyžaři. Pokud nečekáte od lyží závodní rychlost, pak jsou určeny právě pro vás.

Sportovní sjezdové lyže budou vyhovovat náročnějším a pokročilejším lyžařům, kteří mají techniku sjezdu, jak se říká „v malíčku“. Oslovují široké spektrum lyžařů, jsou špičkou nejen kvůli své mnohostrannosti ve smyslu využití v terénu, ale také pro technologie a materiály použité při jejich výrobě.

Závodní sjezdové lyže jsou vhodné pro jezdce, kteří očekávají maximální rychlost. Takovýto sjezdař musí dokonale zvládat techniku, lyžuje po hranách a své lyže má pod naprostou kontrolou. Tyto lyže slibují maximální požitek z jízdy, který zažívají lyžaři při Světovém poháru.

Řada výrobců dnes již v rekreační a sportovní kategorii nabízí modely určené přímo pro ženy. Nejen že mají odlišný design, ale jelikož jsou konstruovány pro nižší hmotnost, bývají i měkčí.

Podle jejich zaměření, stylu jízdy a terénu můžeme rozlišovat sjezdových lyže do několika kategorií:

Allroad, allmountain – sem patří naprostá většina lyží, jde o univerzální sjezdové lyže pro širokou lyžařskou veřejnost. Jsou určeny začátečníkům, mírně i středně pokročilým lyžařům, ideální na rekreační až sportovní jízdu do mnoha sněhových podmínek a nejrůznějších terénů. Lyže jsou lehce točivé, mají dobrou stabilitu a jsou konstruovány pro střední rychlost.

Skikross – tento typ lyží je, co se týče terénu, poměrně univerzální, ale vhodný spíše pro sportovní jízdu, do obtížnějších podmínek, na neupravené sjezdovky. Ocení je především středně pokročilí lyžaři. Větší šířka pod vázáním zajišťuje lepší stabilitu. Jednou z hlavních předností těchto lyží je jejich široká využitelnost během celého dne. Kromě toho, že se dají využít jako závodní lyže, s nimi můžete bez problémů sjet i zmrzlou upravenou trať či měkký svah plný boulí.

Slalomky – sportovní lyže určené pro jízdu výhradně na upravených sjezdovkách, ve slalomovém stylu, s kratšími oblouky. Oblíbené jsou především kvůli své jednoduché ovladatelnosti. Skvěle se hodí pro výuku carvingu, pokud z nich však budete unaveni, můžete v klidu přejít do klasického oblouku.

Obřačky - Sportovní modely pro dlouhý oblouk vhodné pro jízdu ve stylu obřího slalomu na upravených sjezdovkách. Lyže jsou poměrně dlouhé, což jim umožňuje jet celkem vysokou rychlostí, proto je nelze doporučit začátečníkům.

Freestylové a freeridové lyže vyhledávají milovníci snowparků, kteří potřebují lyži ovládat nejen na zemi, ale i ve vzduchu při nejrůznějších akrobatických kouscích. Tyto lyže mají proto posunuté těžiště, jsou mimořádně pevné a odolné.

O kvalitě lyží ve většině případů vypovídá především jejich cena. Levnější lyže jsou vyrobeny pochopitelně z levnějších materiálů a technologií. O takovýchto lyžích se říká, že jsou tzv. „vypěněné“. Na výrobu dražších lyží je použita směs pěny, dřeva, kevlaru, titanu atd. Nejkvalitnější modely jsou vyrobeny pomocí špičkových technologií a materiálů, mají speciální systémy a konstrukce. Jádro však zůstává až na výjimky dřevěné. Lyžaři začátečníci upřednostňují měkké lyže, zkušení závodníci zase co nejtvrdší. V prodejně MADEJA sport si můžete vybrat z široké nabídky sjezdových lyží, zastoupeny jsou zde například značky Atomic, Blizzard, K2, Rossignol, Head a Salomon.

- PR článek –

MADEJA sport
28. října 227
Ostrava Mariánské hory
tel. 595-626-322

email: info@madejasport.cz

www.madejasport.cz
www.lyzeakola.cz

Článek byl zobrazen 6325 krát.

Diskuze k: Sjezdové lyže - vyberte si v MADEJA sportu

V tomto tématu zatím nejsou žádné příspěvky

Vstoupit do diskuze

 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

TOPlist
 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.