Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Lyžařské helmy

09.11.2008

Ať se již věnujete kterémukoliv ze zimních sportů, vždy byste při jejich provozování měli pamatovat také na svou bezpečnost. Každý, kdo již zažil na svahu nějaký ten pád a kotrmelec, jistě ví, jak důležitou roli může lyžařská helma hrát. I když helmy nejsou zatím povinné, rozhodně by jejich použití nemělo být zanedbatelné a měly by patřit mezi nezbytné vybavení každého lyžaře i snowboardisty.

Za své zdraví na svahu tedy zodpovídá každý lyžař sám, je však třeba mít na paměti, že úrazy hlavy bývají těmi nejvážnějšími a mnohdy s sebou nesou také trvalé následky. Chránit hlavu by si tak měly nejen děti ale i dospělí. Především dospělí sportovci vybavení helmou jsou pak dobrou vizitkou pro ostatní lyžaře.

Bezpečnost
Jak již bylo zmíněno, helmy výrazně přispívají k ochraně lyžaře před nečekaným pádem a případným úrazem hlavy. Každá helma na českém trhu by měla splňovat bezpečnostní normu s označením CE-EN 1077. Toto označení informuje o tom, že výrobek prošel testováním a splňuje požadavky evropské směrnice o bezpečnosti. V dnešní době se neustále modernizují a zdokonalují technologie výroby těchto helem, je tak zvyšována bezpečnost, ale také se klade důraz na moderní a oku lahodící design.

Druhy helem
Před výběrem helmy je dobré vědět, že existují jisté rozdíly mezi helmami lyžařskými, snowboardovými a integrálními. 

Lyžařská helma – je vybavena pevným skeletem, který zasahuje až k uším. Často je doplněna závity, kam je možno upevnit chrániče brady. Lyžařské helmy jsou těžší, ale zato považovány za velmi bezpečné, jelikož chrání hlavu z větší části.

Snowboardová helma – skelet helmy nezasahuje až k uším, ale je ukončen nad nimi. Uši jsou pak chráněny měkkými kryty, jež se dají odnímat. Snowboardové helmy jsou tak lehčí a lépe v nich sluchem vnímáte okolí. Také se dá říci, že jsou pohodlnější.

Integrální helma – má integrovaný, neboli napevno spojený chránič brady se skeletem helmy. Tyto helmy jsou určeny spíše pro zkušené jezdce vyhledávající adrenalin a zkoušející krkolomné lyžařské disciplíny. Pro rekreační sportovce tedy nejsou příliš vhodné, navíc jsou asi jednou tolik těžší oproti klasickým lyžařským helmám.

Jak vybírat?
Helmu bystě měli vybírat především podle toho, jaké sportovní aktivitě se v ní chcete věnovat. Pokud máte v tomhle jasno, vydejte se do některého ze specializovaných obchodů a nechce si poradit s dalším výběrem. Ne každý model vám sedne na hlavu, je proto třeba vyzkoušet co největší množství výrobků, abyste poznali rozdíly mezi nimi. Každý výrobce má totiž jiný tvar helmy a každý člověk zase jiný tvar hlavy. Ne vždy také platí, že ta nejdražší helma je nejlepší, mnohdy vám levné helmy padnou daleko lépe. Nejlepší by bylo, kdybyste si mohli nechat helmu na hlavě alespoň 30 minut, zjistily byste tak, zda vás z ní nebolí hlava. Není nic horšího, než se po návratu ze sjezdovky dopovat prášky proti bolesti. Jestliže nakupujete helmu po internetu, můžete využít 14 denní lhůty na její vrácení, v případě, že vám helma nebude vyhovovat (vždy si ale raději pročtěte obchodní podmínky prodejce).

Jakou velikost?
Správně velká helma by na hlavě měla pevně držet, ale zároveň nesmí nikde tlačit. Při zkoušení však helmu nasazujte tak, aby byla posunuta do čela a neodhalovala ho. Mezi obočím a helmou by měl zůstat maximálně 3 cm prostor. Velikost helmy se dá určit také podle velikosti obvodu vaší hlavy. Číslo, které naměříte, se následně přiřadí do velikostní tabulky konkrétního výrobce a vyjde vám, zda máte velikost S, M, L či XL.

Na co dát pozor?
Zateplení helmy – vnitřní polstrování vám většinou hned prozradí, jak je na tom helma s kvalitou. Když z helmy čouhají nitě nebo se materiál shrnuje, není to zrovna to pravé. Nejlepší je, když mají helmy vyjímatelný vnitřek, dají se pak lépe čistit a ošetřovat. Zaměřte se však na to, jak je zajištěno připevnění tohoto polstrování k helmě. Pokud vaše helma nemá vyndavací vnitřek, dá se hygiena řešit tenkou čepicí, která odvádí pot. Tu pak můžeme snadno vyprat. Důležité ale je, aby takováto čepice měla ploché švy a netlačila lyžaře v helmě.

Větrání – odvětrávání helmy je řešeno několika otvory, které zabezpečují cirkulaci vzduchu. Helmy pro snowboardisty bývají zpravidla vybaveny větším množstvím těchto otvorů, protože se předpokládá, že snowboardisté řádící na nejrůznějších překážkách vydávají více energie a tím se i více potí. Větrací otvory na snowboardových helmách nebývají uzavíratelné. Klasické helmy pro sjezdové lyžaře mívají otvorů méně a většinou se dají uzavírat, což se hodí především v mrazech nebo při silném větru.

Cena
A na kolik takovéto helmy vyjdou? Cena helmy se odvíjí od její konstrukce, materiálu, hmotnosti a především značky. Oblíbenými značkami na českém trhu jsou Uvex, Carrera, ale kvalitní helmy má také Salomon, Marker či Atomic. Dobrou snowboardovou helmu pořídíte od 1000 do 3500 korun, zato helma lyžařská vyjde od 500 do 2000 korun. Při koupi helmy byste měli obdržet návod na používání, abyste byli jako spotřebitelé seznámeni s tím, jak helmu udržovat a jak s ní zacházet. Důležitým je rovněž upozornění, že se helma musí po silném nárazu vyměnit, jelikož už by nesplňovala bezpečnostní podmínky.

Autor: Jana Přibylová

Článek byl zobrazen 9930 krát.

Diskuze k: Lyžařské helmy

V tomto tématu zatím nejsou žádné příspěvky

Vstoupit do diskuze

 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

TOPlist
 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.