Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Lyžařské boty

05.10.2008

Hory, sníh a lyžování. Tyto tři věci jsou pro většinu z nás v zimních měsících nepostradatelné. Do kompletní lyžařské výstroje patří neodmyslitelně také lyžařské boty. Jejich výběr ovšem není vždy snadný. Abychom vám ho ulehčili, přinášíme několik zajímavých rad, jak si pozdější lyžovačku užít s padnoucími botami a nekomplikovat si život bolestí noh a krkolomnými pády.

Ve sportu vám poradí, hypermarket vás naláká na ceny
V současné době najdete na našem trhu asi patnáct firem, které se prodejem lyžařské obuvi zabývají. Na nedostatek zboží na trhu si tedy nikdo stěžovat nemůže. K dostání jsou jak v autorizovaných sportovních prodejnách, tak i v hypermarketech. Odbornou radu však získáte spíše ve specializovaných prodejnách a sportech, v obchoďácích většinou pomoc nenajdete. Ceny ve velkých obchodních řetězcích bývají často nižší než v odborných prodejnách, kde ale máte na druhou stranu jistotu dobrého nákupu.

Jaká bota je ta pravá?
V první řadě by si měl každý stanovit, do jaké lyžařské kategorie by se sám zařadil. Existuje totiž několik stupňů lyžařské výkonnosti, od kterých se potom odvíjejí i různě upravené boty.

Mezi nejdůležitější ukazatele patří tvrdost skeletu a flexe (pohyb boty). V současné době již výrobci zcela ustoupili od bot se zadním nástupem z důvodu neoptimální funkčnosti.

Zpravidla se rozlišují tyto kategorie:SOFT – boty, určené pro rekreační lyžaře. Jsou pohodlné a vydržíte v nich lyžovat celý den. Vyznačují se měkčím skeletem a tak při náklonu nemusíte vynakládat tolik síly. Pozor by si měli dát jen těžší lyžaři. Pro ty je vhodnější bota s tvrdším skeletem.

Univerzální boty – jsou tvrdší a vhodné pro zkušenější lyžaře, kteří dokáží na svahu pořádně zabrat.

Race modely – patří k nejtvrdším modelům, používají je prakticky závodní lyžaři. Díky tenké vystýlce jsou dosti nepohodlné.

Lyžařky pozor!
Ženy na svahu by si měly vybírat pro lyžování výhradně dámské modely bot. Celková stavby nohy je totiž u žen odlišná, a tak by vám mohly dělat pánské modely problémy.

Ach ty děti…
Dětská lyžařská bota je při výběru pro jejich rodiče opravdový oříšek. Nabízí se totiž otázka, zda dítěti, kterému roste neustále noha, koupit nové lyžáky, nebo raději zajít do bazaru. To záleží na každém, ovšem pro začátky by již použitá bota klidně postačila. V žádném případě ale nekupujte boty o několik čísel větší s úmyslem, že mu déle vydrží. Bota musí v každém případě lyžařovi pevně sedět a noha mu v ní nesmí „kloktat.“ Největší důraz by měli rodiče klást na pohodlí. Mezi zadní částí boty a patou dítěte by tak měla být mezera přibližně dva centimetry. Při příliš pevném sevření by totiž mohla dítěti promrznout noha.

Dobrá rada nad zlato
- konzultujte výběr bot s odborníky v prodejně
- nekupujte příliš velké boty a neřiďte se striktně velikostí, každá firma může mít trochu odlišné číslování
- vyzkoušejte si co nejvíce párů bot a v každých se po prodejně projděte
- pokud se vám boty těžko obouvají, nesnažte se přesvědčit, že se to potom spraví. V chladu skelety tuhnou a obouvání pro vás bude utrpením.

Pokud se tedy budete řídit těmito radami, dobré boty si zaručeně vyberete. Teď už zbývá jen pořídit lyže, vázání, hůlky a pořádné oblečení a můžete vyrazit na svah!

Článek byl zobrazen 8089 krát.

Diskuze k: Lyžařské boty

V tomto tématu zatím nejsou žádné příspěvky

Vstoupit do diskuze

 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

TOPlist
 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.