Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Lékárnička – nepostradatelný společník na cestách

17.05.2009

Než se vydáte letos na cesty, nezapomeňte do kufru či batohu přibalit lékárničku vybavenou přípravky první pomoci a základními léky. Ta by měla patřit do nezbytné výbavy každého cestovatele, ale málokdo však dnes ví, co všechno by taková cestovní lékárnička měla obsahovat.

Vybavení lékárničky by mělo odpovídat délce, místě pobytu a počtu osob, které se cesty účastní. I když jedete jen sami a do míst, která dobře znáte, neměli byste přípravu podceňovat. Je pravda, že většinou, když s sebou lékárničku vozíte, se nic nestane a ona slouží vlastně jen jako preventivní opatření. Víte ale jak to bývá se zákonem schválnosti, jednou ji s sebou nevezete a hned se něco vyvede – vymknutý kotník, odřeniny, puchýře…to jsou jen některé z nejběžnějších poranění, která se vám mohou přihodit na výletě či na dovolené. Proto neponechejte nic náhodě a přibalte si i přípravky, které vám pomohou vyrovnat se se spáleninami od slunce nebo nečekanými nemocemi.

Mnoho lidí se domnívá, že je nemůže potkat nic horšího, co by nevyřešila jedna náplast či pár tabletek Paralenu. Tito lidé by však mohli být potom nemile překvapeni. I když lékárnička nevyřeší všechny problémy, které vás na cestách mohou potkat, může vám pomoci s řešením běžných zdravotních komplikací. Co tedy nosit v lékárničce?

Základem je desinfekce
Každá desinfekce by měla plnit stejnou funkci, je však dobré si předem vyzkoušet několik druhů, ze kterých si vyberete tu nejlepší. Například peroxid vodíku je možné použít na důkladné vyčištění zašpiněné rány, čímž zamezíme jejímu zanícení a předejdeme tak případným zdravotním komplikacím. Jodisol je desinfekce obsahující jód, který pomáhá k hojení ran a vytvořený ochranný film je chrání před vnějšími vlivy. Podobné vlastnosti má i septonex nebo propolisová tinktura (roztok propolisu v etanolu) – ta však také urychluje hojení rány. Ošetření všemi těmito desinfekcemi je poměrně nepříjemné, protože při jejich aplikaci cítí poraněný štípání a pálení, což problematicky snáší hlavně malé děti. Existují proto také i jiné - nepálivé desinfekce, o kterých je lepší se poradit v lékárně s odborníkem. Záleží nakonec tedy jen na vás, čemu dáte přednost.

Čím zakrýt ránu?
V lékárničce by neměl chybět obvazový materiál, jako je pletené nebo elastické obinadlo, škrtící obinadlo z pryže, sterilní gáza – čtverce různé velikosti, náplasti, trojcípý šátek. Z obvazů postačují dva válečky ve sterilním obalu. Elastický stahovací obvaz se hodí při výronech, sraženinách nebo pro zpevnění namožených kloubů. Škrtidlo je pak nutné při krvácejícím poranění cév a podobně. V případě popálení se hodí obdélníky z řídce tkané gázy, které se přikládají na ránu a zároveň umožňují kůži nadále dýchat. Trojcípý šátek slouží k fixaci poraněné ruky, ale v případě nouze ji lze zafixovat také starým tričkem.

Náplast je lepší mít klasickou, protože oproti papírové lépe odolává vnějším vlivům. Na některá zranění se hodí spíše náplast polštářková, ale v případě nutnosti si vystačíte i s klasickou bez polštářku. Kousky vaty nebo gázové polštářky jsou dobré k odsávání a otření rány. V případě horského treku si pro jistotu přibalte více obinadla, gázy i náplastí.

Nezbytní pomocníci
Velmi důležitou součástí lékárničky je alespoň jeden pár (lépe však dva páry) sterilních rukavic. Ty využijete v případě, že budete pomáhat neznámému člověku s krvácejícím zraněním. S rukavicemi sami sebe ochráníte před případnými, krví přenosnými chorobami. Nesmí chybět ani nůžky, bez kterých byste si s ustřižením provazu, kusu oblečení, náplasti či něčeho jiného jen těžko poradili. Pinzetu jistě použijete k tahání všudypřítomných klíšťat či nečistot z rány a několik spínacích špendlíků vám pomůže při uchycování obvazů. Vhodná je také velmi skladná resuscitační rouška, která se používá v případě nutnosti umělého dýchání u cizích osob. Posledními z pomocníků jsou zásypy na rány, jako třeba Dermatol nebo Traumacel, které pomohou zastavit krvácení u drobných poranění.

A samozřejmě léky
V každém případě nesmíte doma zapomenout léky, které pravidelně užíváte, v zahraničí byste je jen velmi obtížně sháněli. Před odjezdem také u všech léků zkontrolujte, zda jim nevypršelo doporučené datum spotřeby. Uchovávejte je v suchu a temnu a nejlépe i v originálním balení, abyste předešli omylu či případným komplikacím při policejní kontrole v zahraničí.

Mezi základními léčivy by neměly chybět léky proti horečce a bolesti, kterých je dnes nepřeberné množství, ale nejznámější je asi Paralen, Acylpyrin, Panadol, Ibalgin atd. Mějte s sebou rovněž léky na střevní potíže, jako je průjem - živočišné uhlí, Endiaron, Smecta, ale přibalte si i projímadlo. Hodit se vám mohou taktéž léky proti bolesti svalů a kloubů, alergiím a poštípání hmyzem, požahání, oční kapky, léky na opary rtů, proti letadlové, mořské a automobilové nemoci (Kinedril, Avioplant nebo žvýkačky Travel-Gum).

Pokud míříte do teplých krajin, nesmí ve vaší výbavě chybět ani přípravky s UV filtrem k ochraně kůže před sluncem, na spáleniny pak Panthenol. Jestliže se chystáte vycestovat do dalekých exotických zemí, kde hrozí infekční onemocnění, poraďte se o vhodných prostředcích ve své lékárně. Hodit se vám bude jistě dezinfekční prostředek např. Aqua Steril, který využijete na vyčištění vody, pokud nemáte možnost ji převařovat nebo kupovat v originálním balení. Při cestě do tropů zvažujte nejen potřebná očkování, ale i zásobu antimalarik – vše je však potřeba konzultovat s lékařem. V těchto končinách budete vděční také za repelentní prostředky k odpuzování otravného hmyzu. Nejúčinnější jsou repelenty s vysokým obsahem DEETu (N,N-diethyl-m-toluamid). Preventivním doplňkem cestovatele je i tuba vitamínů či magnézia.

Když budete mít takto vybavenou lékárničku, mělo by vám to na cestách naprosto stačit. Někdy však není nejdůležitější toto vybavení vlastnit, ale především umět všechny prostředky správně používat. Kurz první pomoci je tak velkou výhodou, která mnohdy dokáže zachránit život. Většinou totiž ty nejnepravděpodobnější zranění bývají těmi nejčastějšími. Důležité je lékárničku před každou cestou zkontrolovat a pravidelně prohlížet expiraci jednotlivých věcí, případně prošlé pomůcky nebo léky nahradit novými. Nejlepší by však bylo, kdybyste s sebou lékárničku nosili jen jako potřebnou zátěž do batohu a nemuseli ji nikdy vytáhnout.

Autor: Jana Přibylová

Článek byl zobrazen 14961 krát.

Diskuze k: Lékárnička – nepostradatelný společník na cestách

V tomto tématu zatím nejsou žádné příspěvky

Vstoupit do diskuze

 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

TOPlist
 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.