Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Kupujeme dalekohled

22.02.2009

Možná se vám to už také stalo. Balíte si věci na dovolenou a se stále těžším batohem zjišťujete, že byste se možná měli trochu uskromnit a netahat s sebou všechno. Velmi často se pak stává, že právě dalekohled je tím vyřazeným, jelikož usoudíte, že není až tak potřebný. A to je myslím si velká škoda.

Máte pravdu, dalekohled není sice nezbytný, ale na cestách značně obohatí váš rozhled a jeho užívání může být také příjemnou zábavou. Díky dalekohledu máte možnost pozorovat divokou zvěř, ptáky, lidi, můžete si prohlédnout cestu, která je před vámi a velmi vám pomůže i při orientaci v pustinách. Pokud jste tedy vášnivý turista a pozorovatel přírody, neměl by dalekohled chybět ve vaší výbavě. Jeho koupě je tak správná investice.

Jak se ale ten správný dalekohled vybírá? Co všechno by měl mít? Jaký typ se hodí právě pro vás? Je pravda, že dalekohledů je celá řada, ale ne každý druh je vhodný právě pro činnost, kterou chceme provozovat. Existují dalekohledy lovecké, turistické, kapesní, zoomové, pozorovací, speciální, hvězdářské a také divadelní. Pro běžného turistu však postačí dalekohled turistický. Pojďme se tedy seznámit se základními faktory, které ovlivňují výběr správného dalekohledu.

Triedry nebo spektivy?
Pro turistiku jsou vhodné dalekohledy, které jsou lehké, skladné a nezabírají příliš místa. Podle konstrukce je můžeme rozlišit na dlouhé – výsuvné dalekohledy, tzv. spektry a na dalekohledy zkrácené, kterým se říká triedry. Triedry mívají širší zorné pole a jsou v ruce příjemně malé, což oceníte zvláště při delším pozorování. Malé triedry lze také výhodně složit, čímž se značně zmenší i rozměr přepravního pouzdra. Většina lidí, kteří si berou dalekohled na hory nebo na delší výlety dávají přednost jejich skladnosti a odolnosti a optické vlastnosti pro ně nejsou až tak důležité.

Obecně se dá říct, že triedry poskytují širší zorné pole a obvykle bývají díky své dobré optice i kvalitnější. V těchto dalekohledech se ale bohužel ztrácí až třetina světla, takže pokud nemáte dalekohled s lepší světelností, bude pozorování okolí za zhoršených světelných podmínek problémem. U spektivů je zase třeba dávat pozor, aby se neostřily jen popotahováním tubusu – to už je velmi zastaralé a hlavně nepraktické. Každý typ dalekohledu má své pro a proti, hodně také záleží na kritériích, kterých se při jeho výběru budete držet, zda je pro vás důležitější cena, hmotnost či rozměry. V dnešní době se však již setkáte s dalekohledy, které jsou na dobré úrovni a splňují vše, co od nich očekáváte.

Mono nebo bino?
Podle toho, jestli se do nich díváme jen jedním okem nebo oběma očima vybíráme mezi dalekohledy monokulárními a binokulárními. Mnoho turistů si kvůli hmotnosti a malým rozměrům pořizuje dalekohledy monokulární, čili jednooké. Ty však nedokážou poskytnout uživateli takový komfort jako dalekohled dvouoký. Nemůžete s nimi totiž dosáhnout prostorového vjemu. Je to, jako byste si zakryli jedno oko a snažili se odhadnout vzdálenost nějakého předmětu – to dost dobře nejde. Prostorový vjem je totiž zprostředkováván mozkem na základě vjemů z obou očí.

Dvouoké dalekohledy jsou většinou vybaveny tzv. středovým zaostřováním, které má i dioptrickou korekci a je velmi praktické. Monokuláry pak mají okulárové ostření, kde lze také vyrovnat dioptrická korekce.

Zoom
Na každém dalekohledu si můžete všimnout, že má nějaké číselné označení, například 6 x 30 nebo 10 x 50. Toto označení vás seznamuje s tím, jak dokáže daný dalekohled přibližovat a jaký má průměr čoček. K čemu je to důležité? Když má napsáno zvětšení 10, znamená to, že objekt vzdálený ve skutečnosti 1000 metrů uvidíte díky dalekohledu jako by byl jen 100 metrů daleko. Bohužel zde však platí i pravidlo, že čím větší je zvětšení, tím horší je obraz. Průměr předních čoček objektivu je uváděn v milimetrech a větší čočka zaručuje kvalitnější obraz.

Pokud hodláte dalekohled užívat jen při držení v ruce, nedoporučuje se vybírat takový, který má přiblížení větší než 12x. Každému se totiž více nebo méně třepe ruka a při ještě větším přiblížení už nejde obraz udržet. Pro výkonnější dalekohled potřebujete již nějakou oporu ve formě stativu.

Mnohé modely dalekohledu jsou dnes vybaveny tzv. proměnlivým přiblížením. Jako vše, má i tato inovace své výhody a nevýhody. Poznáte je podle označení například 8-12 x 25, 13 – 30 x 50 a tak podobně. První parametr udává rozsah přiblížení a ten druhý opět průměr čočky. Jednoznačnou výhodou těchto dalekohledů je to, že díky nim můžete pozorovat objekty bližší i vzdálenější. Jako nevýhoda je označována jejich složitější konstrukce, která se odráží na vyšší ceně, vyšší hmotnosti a také náchylnosti na poškození.

Optika
Při výběru dalekohledu byste se měli zaměřit také na kvalitu optiky, kterou je vybaven. Běžnému uživateli postačí dalekohled s plastovými čočkami, které bývají také dostatečně kvalitní, lehké a levné. Pokud však chcete do dalekohledu investovat více, pořiďte si výrobek s čočkami skleněnými, kde však musíte počítat s větší vahou. Při koupi byste se měli zaměřit na to, zda jsou čočky opatřeny antireflexivní vrstvou. Jde o tenkou vrstvu fluoridu magnesia, která se na všechny optické povrchy nanáší ve vakuu. Jejím hlavním úkolem je zabránit nežádoucím reflexům a také chránit vrstvu optického skla před poškrábáním.

Některé typy dalekohledů jsou vybaveny vodotěsnými O-kroužky, aby nedocházelo k vnitřnímu zamlžení čoček při rychlé změně teploty. Navíc jsou naplněny dusíkem, který všechny tyto problémy odstraňuje.

Materiály
V minulosti se těla dalekohledů vyráběla z mosazi, dnes se však ve většině případů setkáte s výrobky z ocele, slitiny hliníku a umělé hmoty. Pro turistické využití je však lepší mít dalekohled vyroben z moderní umělé hmoty, která je doplněna speciálními materiály, například grafitem nebo keramikou. Pokud chcete mít jistotu kvalitního zboží, vsaďte na známá jména luxusních evropských značek, jako je Leica, Exacta, Zeiss, Steiner nebo Buschnell. Na českém trhu se setkáte také s kvalitními Minoltami, Olympusy, dalekohledy Fomei či Nikon. Levnější dalekohledy jsou vyráběny v Japonsku, státech Jichovýchodní Asie a také v Rusku. A kolik si na nákup takového dalekohledu našetřit? Kvalitní dalekohledy se pohybují již od 1500 Kč, ale pokud toužíte po opravdové špičce, můžete za něj dát i přes 10 tisíc korun.

Autor: Jana Přibylová

Článek byl zobrazen 10991 krát.

Diskuze k: Kupujeme dalekohled

V tomto tématu zatím nejsou žádné příspěvky

Vstoupit do diskuze

 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

TOPlist
 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.