Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Karimatky – pro komfortní spaní

10.08.2008

Jestliže se chystáte na delší výlet do přírody, je nutné, abyste s sebou měli potřebné turistické vybavení. Máte už přichystaný batoh, v něm kvalitní spací pytel, prošlápnuté trekkingové boty a dostatek jídla. Přesto vám ještě jedna zásadní věc chybí. Abyste na horách po dlouhé túře nabrali zase potřebnou energii, je důležité se kvalitně vyspat. A to vám bude umožněno jen v případě, že vám nebude chybět karimatka.

Můžete se ohradit, že máte kvalitní značkový spacák, který je určen i do hodně nízkých teplot. Ale ani ten nejlepší spacák vám nezaručí dostatečnou tepelnou izolaci, proto se investice do kvalitní karimatky rozhodně vyplatí. V dnešní době si můžete ve specializovaných obchodech vybrat z několika druhů kvalitních a praktických karimatek z nejrůznějších materiálů. Tyto izolační podložky jsou dnes již běžnou součástí turistického vybavení. Pokud jste turisté aktivní v létě i v zimě, asi se nevyhnete tomu, pořídit si karimatky dvě. Jednu lehkou a skladnou na léto a druhou pevnější, kvalitnější a tlustší do chladného období. Karimatka je totiž nejen otázkou komfortu, ale také vašeho zdraví!

Pěnové karimatky
Pěnové karimatky jsou mezi českými turisty ty nejpoužívanější a nejoblíbenější. Jsou totiž lehké, praktické a poměrně dobře izolují. Vyrábí se z pěnové hmoty – polyetylenu (PE), která ve svých pórech uzavírá vzduch a tím dochází k tepelné izolaci. Tento typ karimatek je odolný vůči nešetrnému zacházení, navíc pokud na některém místě dojde k poškození, nijak to neovlivní izolační vlastnosti. Je však nutné je chránit před vlhkem, protože po nasátí vody jejich izolační schopnosti klesají. Některé pěnové karimatky bývají potaženy tenkou stříbrnou nebo zlatou vrstvou, která více chrání před vlhkem.

Pěnové karimatky se prodávají v různých délkách, tloušťkách, barvách, vzorech a dají se i zkracovat. Pokud však potřebujete izolaci do chladných podmínek, měli byste si vybrat podložku o tloušťce alespoň 2 cm. Můžete se setkat s karimatkami, které jsou slepeny ze dvou různých vrstev, přičemž jedna strana je silnější a určena na kameny, druhá měkčí vrstva zase pro vaše záda. Jedinou nevýhodou pěnových karimatek je jejich velký objem, to je však kompenzováno nízkou pořizovací cenou. Nejzákladnější typy o tloušťce 12 mm pořídíte od 80 do 200 Kč. Značkové karimatky jsou pak samozřejmě o něco dražší.

Pěnové karimatky z EVA materiálu
Materiál EVA, neboli etylenvinylacetát je velmi odolný a proto jsou tyto karimatky považovány za téměř nezničitelné. Nenasakují vodu, jsou hladší a pružnější, to se však také odráží na jejich znatelně vyšší ceně. EVA karimatky jsou odolné vůči oděru a mají mnohem delší životnost než karimatky pěnové. Také poskytují větší komfort i při teplotách pod nulou. Hmotnost se pohybuje mezi 300 až 600 g. Za takovouto karimatku zaplatíte přibližně od 400 do 1300 Kč.

Pěnové karimatky v dnešní době prochází neustále nějakými inovacemi a vylepšeními, jako je například použití profilování či žebrování. Podložky s takovýmto hrubým vzorem zajišťují ještě lepší izolaci, protože mezi lidským tělem a zemí se udržuje více vzduchu. Karimatky navíc nejsou kluzké a lépe vyrovnají terén. Na trhu se můžete setkat také s karimatkami skládacími, které sbalené zabírají velmi málo místa. Jejich další výhodou je také to, že i když ušpiníte jejich spodní stranu, ta vrchní zůstane po sbalení vždy čistá.

Alumatky
Alumatky jsou oblíbené především pro svůj malý objem, skladnost a minimální váhu. Jsou vyrobeny z tenké pěnové fólie a doplněny reflexní hliníkovou vrstvou. Používají se však převážně pro letní turistiku a cykloturistiku. Alumatka totiž chrání před vlhkem a špínou, ale termoizolační schopnosti jsou velmi omezené. Pocítíte na ní také každou nerovnost terénu. Alumatky se tak nehodí do náročnějších podmínek, využijete je jen jako nouzové řešení při pobytu v přírodě. Zakoupíte je v cenové relaci od 70 do 150 Kč.

Samonafukovací karimatky
Tzv. samonafukovačky představují to nejlepší, co si můžete na dnešním trhu s karimatkami pořídit. Jsou vyrobeny z lehkého pěnového plastu s otevřenými póry, který je uzavřen do obalu z vrstvené tkaniny nebo fólie. Jde tedy o ideální kombinaci pěnových karimatek a nafukovacích matrací.

Existují 2 typy samonafukovacích karimatek:
1. S neklouzavým povrchem, který je sice těžší, ale zato odolný a pevný. Tento povrch je ošetřen tak, aby nesál vodu ani špínu.

2. S povrchem vyrobeným z lehčí fólie, která je však kluzká a značně náchylnější na poškození.

Spoje samonafukovaček jsou svařeny a oba materiály tvořící karimatku spojeny v jeden celek. V rohu najdete ventil, po jehož otevření se začne karimatka sama nafukovat – od toho vznikl i její název. Pěna sama nasává vzduch a karimatka se rozpíná. Žádná z těchto podložek se však nenafoukne úplně, je třeba jí trochu pomoci několika dofouknutími. Nesmíte ji nechávat na přímém slunci nebo zavřenou ve stanu. Vždy otevřete ventil a nechte vypouštět vzduch.

Samonafukovačky se mezi sebou liší především v kvalitě, proto je dobré kupovat karimatku od renomovaného prodejce či odzkoušené značky. Před koupí se vždy podívejte na uvedenou záruční dobu, kde samozřejmě platí čím delší tím lepší. I přes veškerá opatření se však může stát, že dojde k poškození – v tom případě je dobré mít u sebe sadu na opravy, které obsahuje záplaty a kvalitní lepidlo. Karimatky se doporučuje skladovat v rozloženém stavu s otevřeným ventilem, aby mohla vysychat případná vlhkost.

Tloušťka se pohybuje od 20 do 75 mm, přičemž ty nejsilnější poskytují opravdu dostatečný komfort. Samozřejmě platí, že hrubší karimatka je také těžší, proto sami zvažte, jakou budete potřebovat. Do zimy se hodí karimatky od tloušťky 35 mm. Celkově se dá říct, že samonafukovací karimatky mají skvělé tepelné izolační schopnosti, poskytují vysoký komfort, jsou skladné, poměrně lehké a také dostatečně odolné proti poškození. Navíc se díky své velikosti nosí uvnitř batohu a prodávají ve speciálních obalech. Všechny tyto přednosti se odráží na vyšší pořizovací ceně, která se pohybuje od 400 až po několik tisíc korun v závislosti na tloušťce, délce a značce výrobku.

Nafukovací matrace
I když jsou nafukovací matrace odlehčené a nezabírají mnoho místa, nejsou u nás příliš rozšířené. Je to nejspíše proto, že u nich není zaručena příliš dlouhá životnost. Při jejich používání musíte dávat dobrý pozor na ostré předměty, slunce i rozpálené vařiče. Také pokud byste karimatku nafoukli příliš, mohla by se v teple ještě více roztáhnout, čímž by došlo k povolení švů a svárů. Kvalitnější nafukovací matrace se skládají z několika samostatných komor, takže pokud by došlo k poškození jedné z nich, nebyl by to ještě takový problém. Jejich hlavní výhodou je rozumná velikost i hmotnost pohybující se od 400 do 800g. Rovněž jsou vhodné do mokra a díky své tloušťce dokonale tlumí nerovnosti povrchu. Odradit vás však může jejich pracné nafukování a vyfukování či nekvalitní tepelná izolace.

Autor: Jana Přibylová

Článek byl zobrazen 7519 krát.

Diskuze k: Karimatky – pro komfortní spaní

V tomto tématu zatím nejsou žádné příspěvky

Vstoupit do diskuze

 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

TOPlist
 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.