Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Jak vybírat lyže - lyže na zavodni-lyze.cz

14.10.2009

V tomto článku se chceme zaměřit na výběr lyží vhodných pro lyžování na sjezdovce. Dnešní doba nabízí sjezdové lyže ve specializovaných obchodech ale rovněž i na internetu. Nabídka lyží určených na sjezdovku je naprosto vyčerpávající. Evropa registruje přes 50 různých výrobců lyží tedy výběr je opravdu značný.

Mezi ty nejznámější patří Atomic, Blizzard, Dynasta, Elan, Fischer, Head, K2, Rossignol, Salomon a Volkl. Ty méně známé jsou Boheme, zai-ski, Skitrab, CoreUPT. Nesmíme ovšem zapomenout na naše hlavní české zástupce Sporten a Lusti.

Tedy zákazník je při výběru lyží limitován cenou, kterou je ochoten za nové lyže zaplatit. Určitou limitací mohou být i znalosti obchodníka a jeho chuť - motivace poradit při prodeji nových lyží. Díky desetiletým zkušenostem s prodejme lyží nejen v zahraničí se vám my RACE-ski snažíme poskytnout maximální množství informací pro váš spokojený výběr sjezdových lyží. Tak aby lyžař dokonale využil poskytovaného potenciálu lyže je třeba důkladně zvážit odpověď na tyto otázky: (při zodpovězení těchto otázek se nikdy nepřeceňujte ale ani nepodceňujte, prodejce by vám měl nabídnout vždy jen o jednu řadu vyšší model, tak aby byla zachována vzrůstající tendence lyžařského umění)

Úroveň svých lyžařských dovedností (začátečník, pokročilý či sportovní lyžař, expert atd..).
Terén kde se budete pohybovat (sjezdovka, volný terén, naše či zahraniční svahy).
Čas kdy lyžujete (dopolední či odpolední lyžování nebo celodenní lyžování).
Preferovaný styl-charakter jízdy (krátký, střední nebo dlouhý oblouk, rychlé nebo pomalejší tempo-jízda).
Proporce lyžaře ( váha, výška atd..).

Pokud máte odpovědi na těchto pět otázek, máte z části vyhráno. Na základě pěti zodpovězených otázek vám u  RACE-ski vybereme ideální lyži dle těchto dalších parametrů. Parametry jsou rozděleny tak aby v každé kategorii byl výběr pro všechny tipy lyžařů od začátečníka až po profi.

Délka lyží – je dána charakterem lyží, ale v rámci každé kategorie je pak nutný výběr vhodné délky podle vlastních tělesných proporcí. Všeobecně ale platí čím delší lyže tím je lyže klidnější při vyšších rychlostech. Momentální trend je prodlužující se délka lyže.

Geometrie lyže – se určuje šířkou lyží ve špičce, středu a na konci - patce lyže. Přičemž širší špička je pro lepší ale zároveň vzhledem k tvrdosti lyže i agresivnější zahájení oblouku. U středu lyže platí pravidlo čím má lyže širší střed tím je univerzálnější a její rozsah využití je i mimo sjezdovku. Užší patka lyže umožňuje lehké smýknutí lyže – tedy pohodlnější ne tak agresivní výjezd z oblouku, oproti širší patce platí pravý opak.

Rádius lyže – výraznou měrou ovlivňuje charakter jízdy – délku oblouku.Výrobci většinou udávájí rádius pro jednu délku lyže u daného druhu. Rádius se s přibývající délkou lyže prodlužuje. Délka rádius do 13,5m je krátký oblouk, rozmezí mezi 14 až 16m je považováno za středně dlouhý oblouk a rádius nad 16m je dlouhý oblouk.

Tuhost lyže ve zkrutu (torzi) – tento parametr udává, jak obtížně je možné lyži zdeformovat – zkroutit tak, aby její jednotlivé podélné části – špička,střed,pata nebyli v jedné rovině. Možnost uvést lyži do zkrutu je vlastnost negativní a proto se výrobci lyží snaží o eliminaci tohoto parametru. Jednoduše řečeno to znamená že čím měkčí torze, tím horší jízdní vlastnosti lyže na tvrdé sjezdovce.

Tvrdost lyže ve flexi (průhybu) – jde o to, jakou je potřeba vynaložit sílu, aby došlo k průhybu lyže. Tedy sportovní a závodní lyžaři budou potřebovat tvrdší flexi tak aby lyže byla dostatečně klidná při vyšší rychlostech. Oproti tomu lyžař začátečník čí pokročilý lyžař bude preferovat spíše měkčí ne tak agresivní lyži pro jednodušší ovladatelnost. Musíme ale zdůraznit že při výběru tvrdosti lyže je třeba přihlédnou k váze lyžaře na což se dosti zapomíná. Váhově stabilnější lyžař by měl volit vždy tvrdší lyži.

Po přesném určení délky lyže, její geometrie a to především středu lyže, vhodného rádiusu, torzi a tvrdosti dostaneme jednu maximálně dvě kategorie udávané výrobcem, viz níže, pro váš finální výběr a rozhodnutí. Značka lyže (Atomic, Fischer, Volkl atd..) je pro nás, RACE-ski , spíše hrubým dělením sjezdových lyží. Pravdou je, že mezi jednotlivými výrobci lyží již nejsou takové rozdíly, ale hlavními atributy pro naše rozhodování jsou použité technologie,materiály, konstrukce a cena. Vždy se snažíme vám nabídnout lyže v nejlepším poměru cena / výkon.

Pro snadnější výběr lyží nám výrobci rozdělují lyže do několika kategorií. Krátký přehled daných kategorii je zde.

Slalomka – snad každý výrobce má ve svém portfoliu ne jednu ale minimálně dvě slalomy tak aby uspokojil poptávku. První ze slalomek je vždy tvrdší agresivnější a i geometricky ostřejší než druhá slalomka v řadě. Výrobci tak pokryjí poptávku jak profi tak i sportovních lyžařů. Slalomové lyže se liší od obřákových především menším požadavkem na rychlost. Důraz je kladen na točivost, vodivost především v krátkých obloucích na upravené sjezdovce. Slalomové lyže jsou kratší než lyže obřákové, lehčí s rádiusem do 13m. Střed lyže se pohybuje kolem 66-68mm. Ideální délka je -25cm až -10cm čím se délka prodlužuje stává se lyže univerzálnější.
Vhodný příklad lyže: HEAD WorldCup iSL, Model 2009/10.

Obřačka –  U obřákových lyží jde především o rychlost v dlouhém oblouku na upravené tvrdé sjezdovce. Důraz je kladen na klidnou jízdu při dosažení vyšší rychlosti, dobrou přilnavost, vodivost především v delších obloucích. Obřákové lyže jsou delší a tvrdší než slalomové, jsou zhruba o 2mm širší s rádiusem od 17m až do 27m. Ideální délka je -5cm až +10cm dle požadavků na klidné vedení lyže a vzhledem k tvrdosti lyže ji doporučujeme pro profi lyžaře.
Vhodný příklad lyže: ATOMIC Race Ti PB GS, Model 2009/10.

Racecarver – u mnohých výrobců druhý model v řadě za obřačkami, určen pro sportovní lyžaře na upravenou sjezdovku. U racecarverů je kladen důraz na pohodlnost ovládání lyže ve středně dlouhém oblouku s rádiusem 14 až 17m při středu lyže okolo 68mm. Ideální délka je -20 až -5cm
Vhodný příklad lyže: ROSSIGNOL Radical R8X WC Ti Oversize, Model 2009/10.

Crosscarver - Crossové lyže (Crossky) se liší od slalomek a obřaček především větší volností v pohybu po sjezdovce. Důraz je kladen na točivost, vodivost především ve středně dlohém oblouku. Velkou výhodou a oblibou u crossek je možnost celodenního lyžování tedy i na méně upravené sjezdovce. To vše díky siršímu středu lyže v rozmezí od 70-75 mm a rádiusem od 14 do 17m. Ideální delka je -15cm až 0cm od výšky postavy.
Vhodný příklad lyže: VOLKL CrossTiger Carbon, Model 2009/10.

Allmountain - lyže se liší od crossek větší univerzálností a všestranností ve volném pohybu po sjezdovce. Důraz je kladen na volnost pohybu, méně však na přilnavost při vyšších rychlostech. Vzhledem k šíři lyže, která se pohubuje od 70 - do 85mm, je třeba počítat s větším neklidem při vyšších rychlostech a zpomalenou reakcí lyže při překlápění v obloucích. Odměnou však je skvělé svezení především v odpoledních hodinách nebo při výletu mimo sjezdovku. Ideální delka je -15cm až 0cm od výšky postavy s rádiusem 15 až 20m.
Vhodný příklad lyže: HEAD Peak 78, Model 2009/10.

Allround  – univerzální velice dobře ovladatelné lyže, tolerující chyby bez potřeby vyšší fyzické námahy, pro širokou masu lidí. Do této kategorii patří lyže jak pro úplné začátečníky, tak i pro znovu objevitele lyžování a zkušené středně zdatné lyžaře. Lyže jsou určeny na sjezdovku pro celodenní lyžování s optimální délkou -5 až -25 cm od výšky postavy s rádiusem v rozmezí 13 až 16m. Geometrie lyže bývá ve špičce širší (pro snaší zahájení oblouku) střed kolem 70mm (univerzální) a patka lyže užší pro možnost smýknutí lyže.
Vhodný příklad lyží: ELAN SpeedX 6, Model 2009/10.

Dámské – lyže jsou především rozdílné ve svém designu a hlavně ve váze tedy i v konstrukci. Celkově je lyže cca o 20% lehčí tedy příjemnější na ovládání a transport. Geometrie lyže je na patce užší pro lehčí ovládání a výjezd z oblouku. Design je předností všech výrobců dámských lyží a snaží se co nejlépe zaujmout po stránce grafické. Jestli je toto správná cesta o tom u RACE-ski nejsme přesvědčeni. Vždy sázíme na materiál, technologie a konstrukci pak až na designe :-)
Vhodný příklad lyže: VOLKL Attiva Fuego, Model 2009/10.

Z vlastní zkušenosti je vhodné i přesto že víte přesně kterou lyži chcete, si na těch pět prvních otázek odpovědět, konzultovat je s prodejcem tedy i s námi, přičemž ze 40% zákazník odchází s jinou lyží a je velice spokojen. Věříme že tento návod vám bude pro správný výběr lyží nápomocen. Pro váš bezpečný a třeba i návodný výběr lyží jsme pro vás připravili vyhledávač lyží  Zde si můžete vyzkoušet odpovědět na oných pět otázek pro užší výběr vhodné lyže.

- PR článek -

Kontakty :
RACE-ski s.r.o.

Rubešova 19

CZ - 326 00 Plzeň

Tel.+420 608 776 773

Web: www.zavodni-lyze.cz

Email: info@zavodni-lyze.cz

Článek byl zobrazen 17905 krát.

Diskuze k: Jak vybírat lyže - lyže na zavodni-lyze.cz

V tomto tématu zatím nejsou žádné příspěvky

Vstoupit do diskuze

 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

TOPlist
 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.