Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Impregnace obuvi – aby byly nožky v suchu

31.01.2010

Nejen v tomto chladném období je důležité, abychom měli nohy na vycházkách v teple a hlavně v suchu. Pokud nám bota během výletu promokne, nohy prochladnou a nemoc na sebe pak nenechá dlouho čekat. Abyste se těmto problémům vyhnuli, je důležité se o boty dobře starat a udržovat je jak se říká „v kondici“. K tomu vám pomůže vhodná impregnace.

Každé boty potřebují čas od času naimpregnovat, aby vám do nich neteklo. Pokud se o své boty pečlivě staráte, plní svou funkci dobře a také dlouho. Jestliže ale čekáte, že vezmete jakýkoliv sprej nebo vosk určený na boty a tím bude problém vyřešen, tak se mýlíte. Impregnací je několik druhů a každá se používá na jiný povrch. Je rozdíl mezi ošetřujícími přípravky na kůži, semiš, textil či syntetiku.

Většina impregnací odpuzuje povrchovou vodu, ale jen málokteré zabraňují průniku vody do vnitřní struktury usně, efekt je tak jen povrchový. I ta nejlepší impregnace může odolnost proti vodě jen obnovit, čímž sice prodlouží botám jejich životnost, ale výsledek není trvalý. Důležité je, aby impregnace byla nejen odolná vůči vodě, ale aby také propouštěla vodní páry. Tato kombinace se však zdá být nemožnou. Zejména krémy a vosky snižují propustnost vodní páry, což ve výsledku znamená, že se vám bude v botách potit noha. Čím větší je propustnost pro vodní páry, tím jsou mezery mezi kožními vlákny větší a tím spíš se voda protlačí dovnitř. Pokud tedy snížíme propustnost vody, pronikne přípravek do struktury boty, kterou vyplní a zamezí průchodu vodní páry skrz useň ven. Obecně se dá tedy říct, že pro impregnaci proti vodě jsou lepší než krémy nebo emulze, avšak za cenu, že vaše nohy tolik nedýchají.

Jak ale zjistíme, která impregnace je vhodná právě na naše konkrétní boty? Úplně nejlepší by bylo, kdybyste si při nákupu obuvi rovnou přikoupili i impregnaci. Vyškolení prodejci vám nabídnou takovou, které pomůže udržovat vámi vybrané boty v perfektním stavu. Poradí vám také s ošetřováním a údržbou. Zásadou je, vybrat si vždy impregnaci, která je určena pro ošetřovaný typ svršku.

Celokožená obuv
Celokožené boty se nejlépe impregnují přírodním voskem. Pokud jste si zrovna koupili nové celokožené boty, je dobré je naimpregnovat hned, jak je přinesete domů. Jsou sice mírně napuštěné z výroby, ale toto ošetření nebývá dostatečné. Nová bota je navíc čistá, nemusíte ji zbavovat nečistot a tak se vosk dostane opravdu všude.

Pro kožené boty s membránou je obzvláště nutné si vybrat kvalitní přípravek, svršek je totiž hydrofobně upraven, aby došlo k zachování maximální paropropustnosti. Membrána uvnitř boty bezpečně brání průniku vody a zároveň udržuje prodyšnost. Membrána je všitá mezi vnitřní a vnější částí boty a brání proniknutí vlhkosti tak dlouho, dokud se mechanicky neopotřebuje. To bývá zpravidla po třech až čtyřech letech nošení. Osvědčené a nejvíce používané jsou materiály Gore-tex a Sympatex. Pokud byste na takovou obuv použili olej nebo vosk, zalepili byste póry svršku a zničili tak prodyšnost membrány. Na kvalitních výrobcích bývá dnes již uvedeno, zda jsou k ošetření bot s membránou vhodné, nebo nikoliv.

Jak impregnovat?
Přípravky na bázi vosků se aplikují na mírně zahřátý a čistý podklad. Boty je dobré vyhřát třeba fénem, na slunci nebo v troubě. Póry na kůži se roztáhnou a látka tak lépe pronikne do struktury. Při první aplikaci může dojít ke změně barvy kůže na tmavší, povrch se stává lesklým a hladším. Vosk rozetřete po botě prstem nebo hadříkem, obzvláště důkladnou péči věnujte natírání okolo šněrování a na špičce boty. Poté botu znovu nahřejte a vše, co se nevsáklo, setřete lehce hadrem, aby bota nezůstala lepkavou.

Další přípravky k ošetření kůže
Čas od času je dobré použít na boty tzv. kondicionéry, které kůži vyživují, změkčují a zároveň jí dodávají i částečnou ochranu proti vodě. Některé kondicionéry jsou určeny pouze pro lokální oživení staré a vyschlé kůže, neaplikují se na celou plochu, tím by boty ztratily na pevnosti.

Kombinovaná obuv (textil – kůže, semiš – nubuk, semiš – textil atd.)
Takovéto boty je vhodné pravidelně stříkat sprejem se silikonem. Čas od času je však dobré kožené části boty také navoskovat, stejně jako kožené boty.

Jak impregnovat?
Některé přípravky se aplikují na vlhký podklad, jiné zase pro největší účinnost potřebují sucho. Musíme použít dostatek impregnační látky, aby se dostala i do struktury materiálu. Během nanášení je nutné povrch impregnací dokonale namočit, jakmile se vsákne, je třeba nástřik několikrát opakovat. Mezi jednotlivými nástřiky však nesmí svršek zaschnout, další dávka impregnace by už nepronikla dovnitř a ochrana by nakonec nebyla dostatečná. Kapalné impregnace uchovávají vzhled i barvu svršku.

Jak často impregnovat?
Mnoho lidí si myslí, že když boty zrovna nenosí, tak nestárnou. Kůže však vysychá neustále a impregnační látky se tímto vypařují. Impregnaci je vhodné opakovat pokaždé, když se vám začíná zdát, že svrchní část boty nasakuje vodou. Pokud vytáhnete botu před sezónou z botníku, ošetřete ji, než někam vyrazíte. U bot s membránou samozřejmě nemusíte být v impregnaci tak precizní, jako u bot bez membrány. Tam je totiž voskování jedinou ochranou proti průsaku. Obecně platí, že kapalnou impregnaci musíme obnovovat přibližně 1x za 10 dní užívání, voskové a pastové přípravky pak 1x za 4 – 6 týdnů.

Nezapomeňte na tkaničky!
Tkaničky nedílnou jsou součástí bot, a proto je třeba věnovat péči také jim. Některé tkaničky se vyrábějí neimpregnované, jiné impregnované či navoskované. Pokud jim však nevěnujete dostatečnou pozornost, nepomůže vám ani sebelépe naimpregnovaná bota. Tkaničky totiž nasáknou vodou a na principu vzlínavosti se voda dostane až k vrchnímu lemu boty, nebo dokonce dovnitř. V zimě se pak také může stát, že vám mokré tkaničky jednoduše zmrznou…

- jap -

Článek byl zobrazen 16746 krát.

Diskuze k: Impregnace obuvi – aby byly nožky v suchu
(Počet příspěvků: 1, poslední: 15 | 10:59:14.02.2013 | )

15.02.2013 10:59:14 [Pavel]

Vstoupit do diskuze

 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

TOPlist
 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.