Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Hurá na lyže!

12.10.2008

Zima – roční období, které mnozí milují a mnozí nenávidí. Pokud i Vy patříte mezi tu první skupinu, tak určitě také proto, že se věnujete některému ze sportů provozovaných na sněhu.  Ať již jste si vybrali lyžování, snowboarding, snowkiting, běžky nebo sáňkování – ke všem těmto sportům je nutné mít nejen kvalitní vybavení, ale také vhodné oblečení.

Už dávno jsou pryč doby, kdy jsme se před vstupem na sjezdovku museli navlékat do nepohodlných kombinéz, pod kterými jsme měli navlečeno ještě několik teplých vrstev, aby nám bylo dobře. Kromě toho, že si v nich člověk připadal jako ve skafandru, byly vyrobeny z nekvalitních materiálů a člověku moc na kráse nepřidaly. Dnes je však již naštěstí všechno jinak. Také lyžařské oblečení je řízeno moderními trendy a na sjezdovkách se tak setkáte se stylovými oblečky.

Pokud si jdete kupovat oblečení určené pro zimní sporty, máte na výběr ze dvou variant – oblečení může být buď dvoudílné, ve formě bundy a kalhot, nebo jako jednodílná kombinéza. Ať tak či onak, vše dnes můžete mít barevně sladěno, ale v módě jsou i kontrastní barvy. Mezi lyžařské oblečení však nepatří jen bunda a kalhoty, ale také termoprádlo, druhá vrstva z termo materiálu, čepice, rukavice a ponožky.

Materiály
Oblečení by vás mělo především chránit před zimou, větrem a nezabraňovat ve volném a pohodlném pohybu. V současné době se na oblečení pro zimní sporty upřednostňují termo materiály, díky kterým bude vaše tělo v dostatečném teple a suchu. Kvalitní oblečení totiž obsahuje speciální membránu, která reguluje tělesnou teplotu lyžaře. Pokud je lyžař v klidu, oblečení se stává méně prodyšné a zadržuje tak teplo. Jakmile se však dáte do pohybu, zvýší se vám tělesná teplota a začnete se potit. Prodyšnost membrány se tak zvětší, začne lyžaře ochlazovat a odvádět jeho pot. Proto se například při výběru bundy nesoustřeďte jen na její módnost, ale zaměřte se spíše na funkčnost. Lepší je navštívit specializované obchody, kde vám rádi a ochotně poradí, jaké oblečení je vhodné na vámi vybraný sport. Vždy je třeba dodržovat zásadu, aby vám v něm bylo pohodlně, bylo lehké a dobře uzpůsobené pro neomezený pohyb.

Bunda
Jednou z nejdůležitějších součástí zimní výbavy je lyžařská bunda. Ta by měla být především nepromokavá s podlepenými švy, větruvzdorná a díky speciální povrchové vrstvě také prodyšná. Důležité je mít voděodolné zatavené zipy, někdy stačí, když jsou překryté látkou. Bunda by měla být lehká a díky stylovému střihu i pohodlná. Skvělou ochranou oblasti ledvin je i zvlášť zapínatelný sněhový pás například z mikrofleesu. Využijete také spoustu praktických vnitřních i vnějších kapes, například na permanentku, lyžařské brýle, MP3 přehrávač, klíče nebo mobilní telefon. Některé bundy mají i odnímatelnou kapuci, zateplené kapsy či límec. Límec, rukávy i pás si můžete podle potřeby utáhnout. Ceny lyžařských bund se pohybují v závislosti na značce a poskytovaném komfortu. Obecně se však dá říct, že kvalitní bundu koupíte za 1500Kč, ale ceny některých bund se mohou vyšplhat až k 4 tisícům korun i více.

Kalhoty
Při výběru lyžařských kalhot bychom se měli řídit stejnými faktory jako u bund. Opět je to nepromokavost, pohodlí a prodyšnost. Mnohé materiály kromě vody odpuzují také nečistoty. Odolnost kalhot je nejvíce zkoušená při pádech, proto se vyplatí si koupit takové, které mají vyztužená a anatomicky tvarovaná kolena. Dobré je mít i zesílenou oblast sedu nebo vyvýšený bederní pás. Skvělým řešením, aby se nám sníh nedostal do nohavic, je vnitřní sněhová manžeta. Kalhoty by měly mít také zatavené švy, někteří lyžaři však dávají přednost bezešvým kalhotám. Součástí lyžařských kalhot jsou odepínací elastické kšandy, poutka na opasek nebo poutka pro spojení s bundou. Kvalitní kalhoty pořídíte od 800Kč až po 4000Kč.

Kombinéza
Lyžařské kombinézy nejsou mezi dospělými lyžaři už tak oblíbené, využívají je dnes spíše děti. Prodávají se ve všelijakých barvách a velikostech dle věku dítěte. Jejich součástí je také odepínatelná kapuce.

Druhá vrstva (mezivrstva)
Druhou vrstvou jsou v případě lyžařského oblečení myšleny nejrůznější funkční mikiny a technické bundy z materiálů fleece, mikro fleece, softshell, atd. Představují skvělou volbu pod lyžařskou bundu, jsou prodyšné a zajišťují člověku konstantní tělesné klima. Mikiny i bundy jsou lehké, pohodlné a ideální pro venkovní aktivity všeho druhu. Navíc chrání před větrem i chladem.

Termoprádlo
Používání termoprádla je vhodné pro kterýkoliv zimní sport. I v extrémních klimatických podmínkách vám zaručí ochranu před vlhkem, chladem a udrží příjemný pocit sucha. Nejdůležitější je použití spodního termoprádla určeného přímo na tělo. Funkční spodní prádlo, jako například trenýrky, kalhotky, podprsenky, spodky a tílka tvoří důležitý základ pro funkčnost druhé vrstvy. Za termoprádlo je považována také kukla přes hlavu, která má lepší tepelné vlastnosti než čepice. Termoprádlo je antialergické, výrazně zlepšuje mikroklima pokožky, při změně tělesné aktivity nechladí a i za větru udržuje příjemné teplo. Výběru termoprádla je třeba věnovat velkou pozornost a vyplatí se do něj zainventovat. Nejčastěji používanými materiály na jeho výrobu je polyester, polypropylen, vlna, merino vlna či bavlna.

Více o tomto tématu se můžete dočíst ZDE

Rukavice
Nejspíš je vám jasné, že klasické pletené rukavice od babičky asi nebudou pro lyžování a další zimní sporty tím pravým ořechovým. Ihned by se vám namočily a za okamžik byste měli promrzlé ruce, což by váš požitek z lyžování zrovna neumocnilo. Je proto dobré pořídit si speciální lyžařské rukavice, které jsou nepromokavé, absorbují pot a odvádějí vlhkost. Aby se vám v nich dobře držely hůlky, jsou na prstech a na dlaních vybaveny gumovou výztuží. Často mívají praktické poutko k připevnění na bundu nebo popruhové stahování v oblasti zápěstí. Do lyžařských rukavic můžete investovat od 200Kč klidně až po1000kč.

Čepice
Čepice je nezbytným doplňkem každého lyžaře i snowboardisty. Je ideálním doplňkem pro nejrůznější sportovní výkony. Čepice se vyrábí například z příjemného fleecu, jemné pleteniny a z vlny, navíc mohou mít uvnitř čelenku z membrány Windstopper, která zabraňuje profouknutí. Ozdobeny bývají slušivou bambulkou nebo netradičním prodloužením přes uši. Kvalitnější čepice se prodávají od 200 do 500Kč.

Ponožky
Všichni víme, že nejdůležitější je teplo od noh, proto se pro zimní sporty začaly vyrábět také speciální ponožky. Jde spíše o jakési podkolenky, které mají vrstvený zesílený úplet v oblasti holenní kosti, paty i špičky. Kolem kotníků jsou ponožky opatřeny elastickou bandáží pro zlepšení anatomie. Přestože jsou takovéto ponožky zateplené, mají schopnost přenášet vlhkost na povrch. Ponožky udržují trvalý tvar a dokonale se přizpůsobí každé noze. Materiál elastan lycra, který je celou ponožkou propleten zajišťuje dokonalé držení na noze. Takovéto ponožky vás vyjdou přibližně na 200 až 300Kč.

Autor: Jana Přibylová

Článek byl zobrazen 7716 krát.

Diskuze k: Hurá na lyže!

V tomto tématu zatím nejsou žádné příspěvky

Vstoupit do diskuze

 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

TOPlist
 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.