Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Dovolená na řece

12.06.2009

Většina lidí si pod dovolenou na řece představí kánoe, táboráky a kytary. Ale málokdo ví, že téměř v celé Evropě je vybudována síť řek a kanálů, po nichž je možné plout na pohodlných obytných lodích.

- PR článek -

Výhodou takového charteru je absence vln a tudíž mořské nemoci, navíc k řízení kanálové lodě nepotřebujete zkušenosti a většinou ani žádné oprávnění. Pracovník společnosti vás přímo na místě při krátké zkušební plavbě seznámí s ovládáním lodě a můžete vyplout.

Zdymadla, mosty, tunely
Na evropských vodních cestách se můžete setkat se zdymadly neboli plavebními komorami s obsluhou, kde se stačí v komoře vyvázat, případně zaplatit patřičný poplatek a vše ostatní obsluha zařídí za vás. Ve Francii jsou často zdymadla samoobslužná, kde si vrata musíte otevírat a zavírat sami, buď ručně, nebo pomocí vysílačky, kterou vám půjčí charterová společnost. Další překážkou jsou mosty, snad všech konstrukčních typů – posuvné, otáčivé, zdvihací, výsuvné. Například většina menších zdvihacích mostů je tak vyvážená, že obsluha po uvolnění zámku a odchodu po mostě způsobí, že se most sám zvedne. Někde se můžete setkat také s tunely. Nemají žádné nucené větrání a opravdu je v nich vzduch těžko dýchatelný. Nesmíte jet na vlastní spalovací motor, nesmíte kouřit, vařit na vařiči a ani nikam odbočovat. Před tunelem na vás čeká elektrický řetězový člun, který bere proud z trolejí pod stropem tunelu, k němu se přivážete a on vás tunelem protáhne.

Kotvení
Vyvázat se u břehu můžete buď v marině, nebo na veřejném kotvišti. Jinde to většinou není možné. V marinách získáte informace, kde jsou ve městě nejbližší obchody s potravinami a kde oblasti s dobrými restauracemi. Je zde také možnost vyprání prádla v automatických pračkách. Ceny za pobyt lodě v marině se pohybují okolo 10 EUR za den a určují se dle délky lodě bez ohledu na počet členů posádky. Udržované sociální zařízení je v takovýchto marinách samozřejmostí. Značnou výhodou marin ve větších městech je jejich umístění poblíž centra, a pokud jste lační stavebních památek, muzeí a galerií, nemůžete si nic lepšího přát. Marina v centru Paříže je toho pěkným příkladem – leží u náměstí Bastily.

Německo
Nejbližší lokalitou je okolí Berlína, kde je nepřeberné množství jezer, spojených řekami a kanály. Pro kotvení lze během plavby využít placená klubová kotviště, stání u propustí i veřejná kotviště na 24 hodin v centru Berlína. Lodě jsou pohodlné a nemusíte se bát vzít s sebou malé děti či čtyřnohého člena rodiny. Hodí se také jízdní kola, lépe poznáte okolí vody. Pokud nechcete jíst v četných restauracích podél břehů (mnohé mají svá kotviště s molem, kde je možné si přečíst jídelní lístek), můžete si vzít všechen proviant s sebou. Při plánování velikosti lodi berte ohled na počet osob v posádce. Za loď se většinou platí kauce kolem 1 000 EUR. Jestli nemáte velké zkušenosti s řízením lodí, pojistěte se, jedná se o cca 50 EUR. Berlínské řeky a kanály slouží jako přirozené a hojně využívané komunikace, sportoviště i rekreační místa. Na březích se spolu snoubí vrakoviště aut, administrativní centra, starobylé a stále pečlivě udržované sportovní kluby, opuštěné plovárny a zcela nové supermoderní obytné komplexy.

Holandsko
Další typickou „kanálovou“ oblastí je Holandsko, které je protkané hustou sítí vodních cest. Vybrat si můžete střední část Holandska – provincie Noord Holland, Zuid Holland a Utrecht, nebo sever Holandska – provincie Friesland, Groningen a Overijssel, jih Holandska (provincie Zeeland), a nebo pro ty zkušenější jezero Ijsselmeer. Ceny týdenních pronájmů se pohybují od 1 700 do 3 500 EUR v závislosti na období a velikosti lodě. Kam a kudy byste měli plout, byste měli rozhodovat s ohledem na čas, který máte, kolik hodin denně hodláte věnovat vlastní plavbě a v neposlední řadě jsou důležité parametry lodi, kterou najímáte, protože ne všude propluje. V kanceláři společnosti vám s tím poradí. Plavba po kanálech je nádherná, zajímavá a vzrušující. Především máte stále co dělat. Kanály se všelijak dělí, kříží a bez mapy nevíte kam dál. A musíte se přizpůsobovat provozu na vodě, protože občas je zde značné množství lodí. Hodláte-li při proplouvání kolem zvednutého mostu zaplatit, zvednete ruku s mincí a obsluha vám mistrovsky přímo k nosu podá na prutu s provázkem zavěšený dřevák. Chystáte-li se zakotvit na noc v některém městečku nebo městě, je třeba se na kotviště dostat raději o trochu dříve před večerem. Všude je tolik lodí, že večer už těžko hledáte místo. Máte-li štěstí a jste v určitém městě v určitý den, můžete vidět sýrový trh. Nemáte-li to štěstí, je sýrový trh vlastně v každém krámku se sýrem. Výběr je ohromný a všechny druhy ani nemůžete koupit a ochutnat.

Francie
V Burgundsku je téměř 1 200 km splavných řek a kanálů, které se využívají takřka výhradně pro rekreační plavbu. Takové vodní bohatství je dáno geografickou polohou tohoto regionu. Leží v oblasti rozvodí tří nejvýznamnějších francouzských řek Seiny, Loiry a Rhony. V 17., 18. a 19. století byla vybudována rozsáhlá síť kanálů, kterými byly tyto řeky propojeny. Společně s dalšími splavnými řekami Saone, Yonne a Seille vytvořily ideální podmínky pro rozvoj rekreační říční plavby. Příjemné klima, krásná příroda, architektonické skvosty i vynikající francouzská kuchyně lákají k dovolené na lodi „trochu jinak“. Pro začátečníky a méně zkušené jachtaře je klidná voda a spousta komor plavebních kanálů výtečnou školou i nezapomenutelným zážitkem. Komory jsou ovládány mechanicky, ručně. Obsluha uzavírá „dolní“ vrata a otevírá „horní“ klapky, po naplnění komory horní vrata otevírá a lodě vyplouvají. Je to tak jednoduché, že princip pochopíte během prvního proplutí, a pak už vše zvládnete sami. Navíc jachtaři z ostatních lodí jsou příjemní a vždy rádi pomohou.

V Evropě najdeme i další oblasti se sítí řek a kanálů vhodných k rekreační plavbě, například v Belgii, Itálii, Anglii nebo Irsku. Plavba ve vnitrozemí je zážitkem naprosto srovnatelným se skutečnou plavbou na moři, navíc je mnohokrát bezpečnější a v mnoha ohledech klidnější. Bez nadsázky se dá říct, že je to pro každého, kdo má vodu a cestování rád.

Chcete i Vy prožít něco podobného?
Na www.hausboty4u.cz, specializovaném serveru společnosti Yachting4U s.r.o., najdete širokou nabídku 2 000 obytných lodí, hausbótů ve všech zmíněných a mnoha dalších oblastech (Nelákají Vás třeba Benátky na vlastní obytné lodi?). To vše s množstvím fotek, videí z plaveb, virtuálními prohlídkami lodí, doporučeními tras i zážitky klientů před Vámi. Objednávejte u specialistů, zastupujeme jen velké a spolehlivé provozovatele.

Dále Vám můžeme nabídnout  pronájem námořních sportovních lodí (plachetnic, motorových lodí a jachet, katamaránů) s posádkou i bez, pronájem samostatných kajut s vlastní koupelnou na luxusních 25 metrů dlouhých katamaránech v exotických lokalitách (all inclusive), podnikové akce na velkých lodích a jachtách, team building, plavby ve flotilách, atd. Vyzkoušejte i Vy naše vstřícné a seriózní služby. Benefity pro stálé klienty!

Více informací na:
www.hausboty4u.cz 
www.yachting4u.cz

Text: Eva Skořepová
Foto: Eva Skořepová a YACHT

Tento článek byl uveřejněn v GRAND Turistika & cestování 5/2009

Yachting4U s.r.o.
Kaštanová 2
326 00 Plzeň
tel.: 377 325 557
mob.: 608 702 613
info@yachting4u.cz
www.yachting4u.cz

Článek byl zobrazen 9772 krát.

Diskuze k: Dovolená na řece

V tomto tématu zatím nejsou žádné příspěvky

Vstoupit do diskuze

 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

TOPlist
 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.