Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Cyklobrašny – skvělí pomocníci na cestách

29.07.2009

Když vyrážíte na kolo, většinou s sebou potřebujete vozit také pár základních a nezbytných věcí. Vždy tak nastává otázka „kam s nimi?“ Když nejedete nikam daleko, můžete to vyřešit třeba batohem na zádech, co ale dělat při delších, nebo i vícedenních přejezdech?

V takovém případě vám tento problém pomohou vyřešit speciální cyklobrašny, které se vyrábí v různých velikostech, tvarech a systémech upevnění. Podle toho, kolik věcí s sebou potřebujete vozit, si tyto brašny vybíráte. Když jedete pouze na kratší výlet, vozíte si nejspíše jen svačinku, pláštěnku, rezervní oblečení pro případ nepříznivého počasí, doklady a třeba nějaké drobné nářadí. Na několikadenní cestu však kromě těchto věcí potřebujete také místo, kam uložit takový stan nebo spací pytel. Dnes už nic není problém a pro všechno se najde místo.

Některé brašny se vyrábí z nepromokavého materiálu, s utěsněnými švy, u některých je zase součástí pláštěnka, která se přes brašnu v případě deště přetáhne. Dávejte si však pozor, to že je u brašny napsáno, že je vyrobena z voděvzdorného materiálu ještě nemusí znamenat, že je nepromokavá. Levnější brašny žádnou takovouto ochranu proti nepřízni počasí nemají, proto je třeba si pláštěnku na ně pořídit samostatně. Promočení všech vašich věcí by mohlo přijít velmi draho.

Podle potřebného objemu a provedení si můžete vybrat z několika typů cyklistických brašen. Možností jak vybavit kolo je však ještě mnohem více.

Brašny na zadní nosič
Umístění brašny na zadní nosič je asi nejběžnějším způsobem přepravy. Při výběru si musíte dávat pozor na to, abyste koupili brašnu, která bude svou velikostí odpovídat velikosti nosiče. Tyto brašny mohou být dvoudílné nebo i trojdílné. U těch trojdílných lze horní brašnu ještě oddělit. Mnohem praktičtější jsou však samostatné brašny, jejichž funkci oceníte hlavně při posílání kola vlakem, kdy je potřeba brašny z kola sundat a převážet samostatně. S těmito typy brašen se také lépe manipuluje.

Když brašnu vybíráte, vždy si dobře ověřte způsob jejich upevnění na nosič. Nejlepší jsou plastové příchytky, díky kterým je brašna snadno a rychle upevněná k nosiči. Některé brašny mají v horní části zase upínky, které se při nasazení na nosič automaticky zaklapnou a otevřou se zase jen při tahu za ucho. V dolní části takovéto brašny je ještě jakýsi „zobáček“, který její spodek uchytí ke stojině nosiče. Tento způsob upevňování je asi nejefektivnější. O něco méně efektivní je pak upínání brašen řemeny či pásky se suchými zipy. Zipy se totiž po nějaké době opotřebí, zvláště pokud potřebujete naplněné brašny často z kola sundávat a zase upevňovat. Další možností je uchycení brašen pružnými pásy a kovovým okem, tento způsob je však vhodný jen pro kola, která mají vhodnou konstrukci pro jejich upevnění.

Dobré je také vědět, jak se zadní velkoobjemové brašny plní. Do nejnižších prostor je třeba dávat ty nejtěžší věci, jako jsou třeba konzervy, podlážka stanu nebo různé náhradní díly. Při takovémto rozložení je pak kolo stabilnější. Boční či přídavné kapsy těchto brašen slouží pro věci první pomoci, jako je lékárnička nebo nářadí na kolo. Zadní nosičové brašny by se daly přirovnat k jakési stavebnici, záleží jen na vás, kolik jich na kolo upevníte. Pomocí gumových lanek je možné k nim připevnit klidně i schnoucí oblečení nebo jen dočasně převážené zboží. Brašny na zadní nosič je možné zakoupit v cenové relaci od 300 do 1000 korun.

Závěsné přední brašny
Tyto brašny jsou vhodné pro přepravu spíše lehčího vybavení. Můžete díky nim lépe rozložit zátěž na kole. Když byste totiž měli přetížené zadní brašny, kolo by se vám dost špatně ovládalo a nemělo by potřebnou stabilitu. Navíc by docházelo k nepřiměřené zátěži a opotřebování pneumatiky zadního kola. Tyto brašny jsou nejčastěji umísťovány na držák označovaný jako „low rider“, nebo na nosič nad předním kolem. Pokud tedy jedete na dalekou cestu, budou se vám tyto brašny jistě hodit. Přední nosič nejčastěji slouží k převozu objemných, ale zato lehkých karimatek. Ceny za přední závěsné brašny se pohybují ve stejné relaci jako brašny zadní.

Brašny na řídítka
Brašna umístěná na řídítkách je velmi praktickou pomůckou, kde jsou uloženy předměty, které potřebujete mít po ruce. Můžete tam mít třeba brýle, fotoaparát, dalekohled a další křehčí věci – pro ně je rezervován až osmilitrový prostor.  Samozřejmě ale záleží jen na vás, co tam dáte. Klidně se tam vejde i pláštěnka, tričko, peněženka či doklady. Naprostá většina těchto brašen má na své horní straně průhledné pouzdro, kam je možné umístit mapu. Mělo by být dostatečně velké a pokud možno taky odnímatelné. Do brašny na řídítka můžete dokoupit polstrovanou vložku a také návlek proti dešti.

Také brašny na řídítka je možné upevnit několika způsoby. Buď řemínky, nebo pásky se suchým zipem přímo na řídítka, což ale není zrovna praktické. Druhým způsobem je upevnění brašny na držáku (nejlépe plastovém), s rychloupínacím adaptérem TWIST, jež je pevně přimontovaný k řídítkům. Tento typ brašen je vhodný také na stará kola, u kterých není použitý představec. Důležitý je také způsob otevírání, nejpraktičtější je otevírání víka směrem dopředu – máte tak pohodlný přístup do brašny během jízdy i během krátké zastávky. Na trhu však dnes najdete také řadu brašen, které se otevírají právě nešikovně z druhé strany, jezdec se do ní tak dostane jen v případě, že přichází ke kolu zepředu. Řídítkovou brašnu pořídíte za 180 – 1100 Kč.

Brašny pod sedadla
Podsedlová brašna by neměla chybět snad na žádném kole. Je totiž ideální pro umístění reservní duše, lepení nebo základního nářadí. Nejlepší volbou jsou modely vybavené systémem rychloupínače, který oceníte hlavně v případě, že budete potřebovat brašnu rychle odejmout nebo zpětně namontovat. V dnešní době je výběr velmi široký a možností je spousta. K sedlu se tyto brašny upínají opět pomocí pásků se suchým zipem nebo bajonetovým uzávěrem TWIST. Za podsedlovku dáte od 70 do 350 Kč.

Brašny do rámu
Jde o malé ploché kapsy, které se pomocí suchého zipu upevňují do rámu. Mají jen omezený objem, pokud by totiž byly větší, kapsa by mohla nepříjemně jezdci narážet do kolen. Tyto kapsy se liší tvary a velikostmi a je možné je upevňovat jak na dámských, tak i pánských typech kol. Rámové brašny vyjdou na 120 – 250 Kč.

Autor: Jana Přibylová

Článek byl zobrazen 9025 krát.

Diskuze k: Cyklobrašny – skvělí pomocníci na cestách

V tomto tématu zatím nejsou žádné příspěvky

Vstoupit do diskuze

 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

TOPlist
 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.