Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Chraňte své oči i v zimě!

02.11.2008

K tomu, abyste si na svahu mohli dostatečně užívat zimních radovánek, potřebujete kromě lyží, holí a kvalitního oblečení také lyžařské brýle. Mnoho lyžařů i snowboardistů si jízdu bez nich už ani nedokáže představit, ochraňují oči před padajícími vločkami a proudícím větrem. Jelikož je zrak během jízdy tím nejpotřebnějším smyslem, představují brýle nezbytnou lyžařskou ochranou pomůcku.

Jsou opravdu nutné?
Jak již bylo zmíněno, brýle ochraňují lyžaře před padajícím sněhem, prudkým větrem, ale také před všemi ostatními nečistotami, které s sebou nese. Také další rozmary přírody, jako je třeba prudké sluce nebo mlha pro ně nejsou překážkou. Ochrání nás před nebezpečným ultrafialovým zářením, které bývá příčinou tzv. sněžné slepoty a také před ostrým viditelným světlem, které způsobuje únavu očí. Vybírejte tedy brýle, které blokují alespoň 98 % tohoto záření. Vyhnete se tak vážnějšímu poškození zraku, šedému zákalu a dalším onemocněním. Rovněž při případném pádu chrání oči před poraněním o cizí předmět. Jestliže tedy toužíte o opravdovém sportovním zážitku, neměly by brýle na vašich očích chybět.


Foto: lyžařské brýle Carrera

Intenzita světla je však ovlivňována zeměpisnou polohou, nadmořskou výškou i čistotou ovzduší. Vysoké a zasněžené hory jsou tak pro naše oči největším nebezpečím, je proto důležité mít brýle neustále u sebe, v nejlepším případě na očích.

Materiál
Klasické sluneční brýle jsou vyráběny z optického skla, které je příliš křehké, těžké, ale zato opticky přesné. Na brýle sportovní a lyžařské se používají speciálně vyvinuté plasty. Ty jsou lehké, pružné, měkčí a hlavně bezpečnější. Výroba lyžařských brýlí však prochází mnoha inovacemi a používají se stále nové a nové technologie. Plasty se tak svými optickými kvalitami začínají přibližovat sklu a jeho vlastnostem.

Zorníky se dnes vyrábí v několika barevných variantách. Velmi oblíbené jsou v poslední době například odstíny růžové, které je možné použít do velkého množství světelných podmínek. Stejně tak všestranné jsou i zorníky žluté, žlutošedé a okrové. Závodníci zase preferují čiré a nezabarvené zorníky, protože příliš nezkreslují realitu. Za špatné viditelnosti se doporučují světlejší skla (žlutá či jantarová), díky kterým uvidíte stíny a boule na sněhu. Za jasného dne jsou pak vhodnější tmavší skla chránící před prudkým slunečním svitem.

Nosíte dioptrické brýle?
To není dnes již žádný problém. Řešením jsou lyžařské brýle s označením OTG - over the glass. Ty je možné používat přes vaše dioptrické brýle. Na svahu je totiž důležité mít správné a přesné vidění, jinak hrozí nebezpečný pád nebo srážka s jiným lyžařem.

Další možností je vyzkoušet kontaktní čočky, přes které můžete používat samozřejmě klasické lyžařské brýle. Některé lyžařské brýle se vyrábí přímo s dioptrickými a zabarvenými skly, jejich nedostatkem je však špatné sportovní využití. Nevyhovuje tvar, pevnost uchycení,  houževnatost zorníku ani tón zabarvení. Jednou z posledních možností jsou také přicvakávací zbarvené zorníky, které již ale pomalu vycházejí z módy.

Hlavně nemlžit!
Mezi nejdůležitější požadavky na lyžařské brýle patří bezesporu to, aby se nezamlžovaly. Častokrát si takovéto nepříjemné zamlžení způsobují lyžaři sami, když je kupříkladu posunou na čelo, místo toho, aby je schovali do kapsy. V kapse jsou totiž chráněny před nepříznivými okolními vlivy, zatímco na čele do sebe zachytávají lidský pot. Až budete brýle vybírat, dbejte na to, aby měly zajištěno dobré odvětrávání, nebo byly vyrobeny z dvojitého skla.

Nákup
Nákup lyžařských brýlí souvisí s nákupem lyžařské helmy, je dobré, když se tyto dvě ochranné pomůcky nakupují najednou. Zjistíte tak, jak brýle k helmě sedí a zde je možné je na ni upevnit vzadu i po stranách. Brýle pak na helmě nekloužou.


Foto: lyžařské brýle Carrera

Při výběru brýlí je dobré si vyzkoušet několik druhů a zjistit tak, které vám nejvíce sedí. Není nic horšího než mít na očích po celou dobu brýle, které nejsou určeny pro vás, někde tlačí nebo znemožňují dobré vidění. Brýle by také neměly bránit ve výhledu, ale umožňovat periferní vidění do stran a dolů. Nejlépe je navštívit specializovaný obchod se sportovními potřebami, kde vám s výběrem rádi a ochotně poradí.

Ceny
Při nákupu brýlí máte možnost si vybrat z několika cenových kategorií. Určitě si ale kladete otázku, zda jsou drahé lyžařské brýle opravdu o tolik lepší než ty levnější? Mnozí zkušení lyžaři by vám nejspíš řekli, že ne. Převážná většina brýlí totiž splňuje 90% požadavků a to ostatní jsou už jen vychytávky, které mnohdy ani nepotřebujete. Dražší brýle mají například lepší vidění v mlze nebo speciální anti-fog systém proti zamlžení. Proto musíte sami usoudit, co je pro vás zásadní a vhodné. Kvalitní brýle dnes pořídíte od 900 Kč, ale ceny těch nejdražších se mohou vyšplhat až k 4 tisícům.

Autor: Jana Přibylová

Článek byl zobrazen 6918 krát.

Diskuze k: Chraňte své oči i v zimě!

V tomto tématu zatím nejsou žádné příspěvky

Vstoupit do diskuze

 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

TOPlist
 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.