Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Cestovní pojištění

13.12.2012

Abychom si užili dovolenou v klidu a pohodě, měli bychom si vždy, než vycestujeme, sjednat cestovní pojištění. Pomůže nám minimalizovat rizika vyplývající z nepříjemných událostí na cestách, nebo vyřešit případné problémy, které s cestováním souvisí. Cestovní pojištění oceníme například v případě úrazu, storna zájezdu, nebo při ztrátě zavazadel.

Cestování přináší převážně jen příjemné zážitky, ale občas se stane, že dojde ke zcela nečekané události. Nehoda, úraz nebo nečekané zdravotní potíže mohou cestovatele zastihnout kdekoli a kdykoli. Pokud však máme uzavřeno cestovní pojištění, dokážeme snížit na minimum rizika vyplývající z nepříjemných událostí, které nás potkají v tuzemsku či zahraničí. Cestovní pojištění je tak neocenitelným pomocníkem na soukromých i služebních cestách. Nesouvisí tedy pouze s cestami na zahraniční dovolenou, ale doporučuje se sjednávat také v případě, že cestujeme za prací, jedeme na rodinný výlet nebo na víkend do hor. Díky němu budeme moci cestovat po celém světě s pocitem klidu a být si jisti, že když se dostaneme do problémů, nezůstaneme bez pomoci. 

Komplexní ochranu na cestách nám tak zaručuje pouze cestovní pojištění. Vzhledem k tomu, že se ceny za cestovní pojištění pohybují již od několika korun denně, se tak rozhodně vyplatí. Získáme přístup k plnohodnotné lékařské péči a zároveň máme možnost výhodně si připojistit i další rizika. Cestovní pojištění by zkrátka mělo být stálou součástí každé cesty směřující nejen za hranice naší republiky. 

Možní si říkáte, že vám přeci stačí Evropský průkaz zdravotního pojištění (EHIC), ale ani na něj není možné při cestování zcela spoléhat. Zdravotní péče, k níž opravňuje, nemusí být vždy dostatečná a bezplatná. Cestovní pojištění je možné sjednat na délku od 1 dne až po 1 rok – pro nepřetržitý i opakovaný pobyt, do kterékoliv země světa, s limitem plnění za léčebné výlohy od 2 do 6 milionů Kč. Pojistná ochrana vzniká okamžikem zaplacení.

Zahraniční cestovní pojištění

Existuje několik druhů cestovního pojištění - služební, turistické a sportovní. U jednotlivých druhů jsou stanoveny různě vysoké pojistné částky jako horní limit plnění. Cestovní pojištění pod sebe může zahrnovat pojištění úrazové, pojištění léčebných výloh, pojištění odpovědnosti za škody, pojištění osobních věcí, pojištění storna cesty, pojištění zpoždění letu, pojištění únosu letadla a mnohé další. Vždy si tak musíte ujasnit, co máte v úmyslu v zahraničí dělat. Pokud například chcete řídit auto, pak je určitě dobré zvážit pojištění odpovědnosti za způsobenou škodu. Součástí léčebných výloh je i nepřetržitá asistenční služba. 

Tuzemské cestovní pojištění

Kdo chce mít dokonalý pocit bezpečí i na cestách po ČR, může si sjednat tuzemské cestovní pojištění.  Ochrání vás proti nepředvídatelným událostem a kryje rizika jako je krádež, úraz s trvalými následky či smrtí, zničení či poškození osobních věcí a zavazadel, odpovědnost za škodu, zimní a letní rekreační sporty, zrušení či přerušení pobytu atd.

Jak vybrat vhodné cestovní pojištění?

Ne vždy je nejvhodnější sjednávat si to nejlevnější cestovní pojištění, kromě ceny je třeba se zaměřit i na rozsah pojištění a pojistných podmínek. Při výběru vhodného pojištění se tedy řídíme několika základními parametry, od nichž se pak odvíjí nabídka konkrétního produktu dané pojišťovny. Důležité je znát druh cesty, cílovou destinaci a dobu, kterou na cestách plánujeme strávit. Určitou roli hraje i věk pojištěného – řada pojišťoven totiž od určitého věku (většinou od 70 let výše) stanovuje jinou pojistnou sazbu.

Cíl cesty – na různé části světa jsou stanoveny odlišné sazby. Nejnižší taxa je pro běžné evropské destinace a postupně narůstá se vzdáleností země a také s její bezpečnostní situací či rizikovostí. Pro cestu do Německa tak může být cena základního pojištění méně než 20 Kč, pokud však cestujete například do Mexika, zaplatíte za jeden den více jak 30 Kč. Tuto cenu ovlivňuje také fakt, jestli do dané země jedete pracovně, nebo jako turisté. 

Léčebné výlohy – hlavní složkou, od které se odvíjí cena pojistného je pojištění léčebných výloh. Je pojištěním, které vám pomůže v případě, že budete muset v zahraničí vyhledat lékařskou pomoc, nebo být hospitalizováni. Úroveň krytí si můžete zvolit sami, ale pamatujte, že čím nižší krytí má vaše pojištění, tím sice méně za něj zaplatíte, ale o to více hrozí, že nepokryje všechny vzniklé náklady. Musíte tak sami dobře zvážit, jakou výši zvolit – pár korun navíc vám v tomto případě může ušetřit i statisíce. Zejména pokud se chystáte mimo Evropu, je doporučována pojistka s vyšším krytím.

Připojištění na sport – jestliže dopředu víte, že bude vaše cesta poněkud rizikovější a že budete provozovat nějaké sporty, zjistěte si, na které konkrétné aktivity se vaše pojištění vztahuje. Standardní cestovní pojistka většinou zahrnuje jen rekreační běh, cyklistiku a pěší turistiku. K základnímu cestovnímu pojištění se dají uzavřít ještě další možná připojištění. Připojištění proti případným rizikům si může každý nastavit tak, aby plně odpovídalo jeho potřebám. 

Je možné se připojistit na nebezpečné, extrémní či profesionální sporty. Pokud tedy budete podnikat nějaké jízdy na kole náročným terénem, provozovat snowboarding, rafting nebo skákat bungee jumping, počítejte s tím, že tyto činnosti už standardní pojistka nekryje. Za zcela samostatnou kapitolu je pak považováno ještě horolezectví a nejrůznější extrémní sporty, na které je možné se připojistit – znatelně to však navyšuje konečnou cenu pojištění. Vždy se ujistěte, že vaše pojistka se na váš konkrétní sport opravdu vztahuje.

Věděli jste?

K výhodám cestovního pojištění patří fakt, že jej lze sjednat online, aniž byste museli navštívit pobočku pojišťovny. Cestovní pojistku můžete uzavřít nejen pro sebe, ale i pro další osoby – stačí, když o nich budete vědět několik základních informací.

- jap -

Článek byl zobrazen 4525 krát.

Diskuze k: Cestovní pojištění

V tomto tématu zatím nejsou žádné příspěvky

Vstoupit do diskuze

 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

TOPlist
 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.