Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Běžky

26.10.2008

Dostali jste chuť vyzkoušet tuto zimu něco jiného než je klasické sjezdové lyžování a nemůžete se rozhodnout? Nabídka zimních sportů je jistě široká, ale co třeba běžky? Při tomto krásném sportu se pohybujete v přírodě, na čerstvém vzduchu a můžete se navíc kochat okolní krajinou. Běžky prospívají jak fyzickému, tak i psychickému zdraví člověka. Možná proto si získaly již tolik příznivců, jejichž počet každoročně narůstá.

Stejně tak jako ostatní zimní sporty, i běžky zažívají v posledních letech velký boom. Rozvíjí se nabídka jejich druhů, neustále dochází k různým inovacím a vylepšením.  Oproti dřívějšku udělaly obrovský krok dopředu nejen běžky, ale také vázání a boty. Dnes se již setkáte s kvalitními výrobky, které poskytují dostatečný komfort v každé situaci.

Jízda na běžkách nemusí být nijak fyzicky náročná, záleží jen na vás, jakou formu si vyberete – zda rekreační nebo sportovní. Jezdit můžete třeba kolem vašeho domku, po poli, na delší výlety nebo na hory. Díky běžkám si můžete krásně zpevnit postavu a vytrénovat svaly.  Při pohybu totiž zatěžujete všechny svaly rovnoměrně, namáhá se tak celé tělo – ruce, nohy, zádové i břišní svaly.  

Výběr
Výběr běžek není pro začínajícího sportovce ničím jednoduchým. Je třeba se zorientovat v nabídce a hlavně vědět, v jakém terénu je budeme nejčastěji využívat. Musíte si ujasnit, zda budete jezdit po upravených tratích, mimo značené cesty, na rovině či v horské krajině. Otázkou je také, jestli se budete věnovat rekreační, výkonnostní či sportovní technice, pouze klasickému nebo i bruslařskému způsobu lyžování. To vše jsou rozhodující faktory, kterými byste se při výběru běžek měli řídit. Nedůležitějším kriteriem pro výběr lyží, v kterékoliv běžkařské kategorii je však hmotnost běžkaře.

Druhy
Podle toho, do jakého terénu a jakým uživatelům jsou běžky určeny, je rozdělujeme do následujících skupin:

Turistické běžky – patří mezi nejprodávanější a nejoblíbenější typy běžek. Díky šířce lyží v rozmezí 48 – 55mm je s nimi umožněno jezdit ve vyfrézované strojové stopě, ale také mimo upravené tratě a v hlubokém sněhu. Běžky se dělají měkčí, což ocení zejména začínající lyžaři, protože nejsou tak rychlé jako běžky tvrdší. Jejich výhodou je zase snadnější odraz. Jsou určeny pro klasický způsob jízdy a rekreační lyžování. Štíhlejší lyžaři by si měli vybírat spíše kratší lyže, silnější lidé zase běžky delší. Turistické běžky můžete zakoupit také s protiskluzovou (šupinovou) úpravou a nemusíte tak mazat stoupací vosky. Nezapomínejte je však parafinovat. Klasické jsou pak mazací běžky, které jsou díky mazání i rychlejší.

Backcountry – pod tímto zajímavým názvem jsou ukryty běžky určené na jízdu v terénu. Je to něco jako horské kolo mezi koly silničními. Backcountry se vyrábí v šířkách 48 – 55mm stejně jako turistické běžky. Nejširší mohou mít až 70mm a jsou už podobné sjezdovým lyžím. Jsou vybaveny ocelovými hranami, díky kterým je umožněno se pohybovat na zledovatělém tvrdém povrchu a v horských terénech. Díky ocelovým hranám jsou běžky navíc odolnější a doporučují se všem, kdo jezdí do hor na neupravené stopy. Jsou univerzální, proto se s nimi bez problémů vydejte i do stopy. Délka těchto typů běžek by měla být o 10 – 15cm vyšší než je sám lyžař.

Nordic croussing (fitness) – jednou z novinek mezi běžkami je i Nordic croussing. Jde o jakousi obdobu oblíbeného letního sportu Nordic walkingu a určen je zejména pro vyznavače aktivního fitness stylu. Lyže jsou výrazně kratší než klasické turistické běžky, měly by být přibližně stejně velké nebo o něco menší než lyžař. Při jejich užívání jde především o zlepšení fyzické kondice a schopnost pohybovat se v terénu. Používat je mohou i úplní začátečníci, jejich ovládání není náročné, stejně tak jako jejich příprava. Většinou se dodávají s protiskluzem, což jsou vyfrézované šupiny ve středu lyže na skluznici.

Sportovní běžky – klasické – tyto běžky nejsou určeny začátečníkům, ale již zkušeným lyžařům. Hodí se do upravených stop a díky pevné konstrukci je můžete vzít také do terénu. Vyrábí se v užším provedení než klasické běžky, 45 – 47mm. Je zde tak nevýhoda, že se mohou v hlubším sněhu bořit. I zde však platí zásada, že čím těžší je lyžař, tím delší by si měl vybírat běžky. Obecně platí, že lyže vybíráme o 20 – 30cm delší než je sám lyžař.

Sportovní běžky – bruslící – tento typ lyží se vyrábí z tvrdších materiálů, proto se na nich skvěle provozuje tzv. bruslící styl (skating). Klasická jízda by na nich byla příliš náročná a odrážení velmi obtížné. Díky jejich tvrdosti můžete dosahovat větší rychlosti, myslete však na to, že lyže tolik nepřiléhají k povrchu, čímž ztrácí na stabilitě. Pokud teprve s bruslením začínáte a nechcete na sněhu úplně „plavat“ pořiďte si raději bruslící lyže o něco měkčí.

Sportovní běžky - combi – jestliže chcete mít univerzální lyže na klasiku i na bruslení, kupte si typ combi. Jejich výběr však neuspěchejte, u nich je důležité, aby seděly k vaší váze. Pokud tomu tak nebude, budou vám klouzat a vy se s nimi budete jen trápit. Jejich výhodou je poměrně velká rychlost. Jejich délka se volí o 10 – 20cm delší než výška lyžaře. Na úzkých tratích vám jejich délka může působit problémy. Mají tedy své pro a proti. Pokud vám ovšem nevadí vozit s sebou dvoje lyže – jedny klasické a druhé bruslící – v tom případě do lyží combi neinvestujte.

Závodní běžky – klasické – jak už sám název napovídá, závodní běžky nejsou určeny začátečníkům, ale zkušeným lyžařům. Pokud to s nimi umíte, je jízda na nich skvělým zážitkem. Díky jedinečně rychlé skluznici umožňují dosahovat poměrně velké rychlosti, Musíte mít však dobře zvládnutý odraz i skluz. Přestože jsou poměrně tvrdé, využívají se vesměs jen na upravených stopách. Závodní běžky jsou docela lehké a vyrábí se v šířkách 43 – 46mm. Klasické lyže se vybírají o 20 – 30cm delší než výška závodníka.

Závodní běžky – bruslící – tyto běžky jsou v mnohém podobné těm klasickým závodním, akorát se na nich pohybujete bruslícím stylem. Jsou poměrně úzké a díky tomu nejsou až tak stabilní. Pokud máte tuto techniku dobře zvládnutou, skvěle a hlavně rychle si zalyžujete. Vybírejte lyže o 5 – 15 cm delší než jste vy sami.

Výběr holí
Běžecké hole se vyrábí v několika velikostech, ideálně by vám měly sahat až do výše ramen. Obecně se dá tedy říct, že hole vybíráme o 30 – 35cm menší než je výška vaší postavy. Pokud se věnujete bruslařskému stylu jízdy, vybírejte hole o 20 – 25cm menší než jste sami. Delší hole jsou určeny závodníkům a zkušeným běžkařům, kteří již mají dokonale zvládnutou techniku. Hole se nejčastěji vyrábí ze slitin hliníku, jsou tak poměrně odolné a za poměrně dobrou cenu.

Autor: Jana Přibylová

Článek byl zobrazen 7945 krát.

Diskuze k: Běžky

V tomto tématu zatím nejsou žádné příspěvky

Vstoupit do diskuze

 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

TOPlist
 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.